Mladićevo mjesto skrivanja slučajno otkrio sin Darko?

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi ratni zločinac, Ratko Mladić živio je u Lazarevu nadomak Zrenjanina (Srbija) najmanje godinu dana prije nego što je uhićen, piše Pres RS, pozivajući se na navodni izvor iz vrha istrage.

Kako prenosi agencija Srna, list navodi da je Mladić u Lazarevu pronađen gotovo slučajno, nakon što je policijska postrojba, koja je za njim tragala, na osnovu nekoliko telefonskih razgovora posumnjala da se optuženi general krije upravo u kući rođaka Branislava Mladića.

Prijelomni trenutak u potrazi za Mladićem dogodio se, navodno, oko pravoslavnog blagdana Đurđevdana, kada je njegova obitelj, supruga Bosa, sin Darko, snaha i unuci, došla u Lazarevo na proslavu kod jednog rođaka. Prije polaska za Beograd, Mladići su svratili da obiđu i drugog rođaka Branislava Mladića. U njegovoj kući se nisu zadržali duže od pet minuta, nakon čega su otputovali za Beograd.

Isti izvor navodi da je nekoliko dana nakon proslave, Darko Mladić telefonom zvao rođaka. “Kako ste vi, treba li vam nešto”, upitao je Darko Branislava, što je bila prva naznaka da se u Brankovoj kući događa nešto nesvakidašnje, piše Pres RS.

Prema istom izvoru, srbijanska sigurnosno-informativna agencija BIA je stavila Lazarevo pod prismotru, iako se i dalje u selu ništa nije sumnjivo događalo. Izvor iz vrha istrage navodi da se 26. svibnja odlučilo da se provjeri kuća u kojoj je živio Branislav. Iz Beograda su krenula dva automobila s pripadnicima BIA i posebne policijske postrojbe koja traga za haškim bjeguncima. Kada su stigli, Branislav im je sasvim normalno otvorio kapiju i nije pravio nikakve probleme.

U jednoj od prostorija u njegovoj kući bio je još jedan čovjek, a na stolu ispred njega bila su dva pištolja koji su mu odmah oduzeti. Taj čovjek bio je Ratko Mladić, koji je rekao “Ja sam onaj kojeg tražite”.

Na osnovi podataka do kojih je došla istraga vidi se da srpski general uopće nije izlazio iz kuće u Lazarevu i da se njegov život odvijao u nekoliko soba, a osim pištolja jedina imovina bila mu je kesa puna lijekova kojima se liječio od posljedica moždanog udara koji je doživio 2008. ili 2009.godine.

Ipak, tvrdnje srbijanskih medija valja uzeti s dozom rezerve, čak i kada se pozivaju na navodne izvore iz policijsko-sigurnosnog, jer još nema nikakvih službenih rezultata istrage o tome kako je bilo moguće višegodišnje Mladićevo skrivanje.

Nije malo onih koji vjeruju da su srbijanske vlasti zapravo cijelo vrijeme znale gdje se nalazi ovaj optuženi ratni zločinac, no da su ga odlučile isporučiti haškom tribunalu u onom trenutku kada su za to dobile «najpovoljniju cijenu», vezano za poziciju Srbije unutar međunarodne zajednice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*