Mladiću će suditi sudac koji tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak je odredio tročlano raspravno vijeće koje će voditi predmet Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba optuženog za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, uhićenog u četvrtak u Srbiji nakon 15 godina skrivanja.

U raspravno vijeće koje će voditi predmet IT-09-92-I “Tužitelj protiv Ratka Mladića”, imenovani su njemački sudac Christoph Flügge kao predsjedavajući, nizozemski sudac Alphons Orie i južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto.

Christoph Flügge, koji je sudac ICTY-a od 2008., u rujnu 2009. uklonjen je iz raspravnog vijeća sa suđenja ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, nakon kontroveze koju je izazvao njegov intervju tjedniku “Der Spiegel” u kojem je ustvrdio kako je “termin genocid nepotreben za bi se definirali zločini” u Srebrenici, već je dovoljno rabiti termin “masovno ubojstvo”.

Flüggeova intervju izazvao je oštre reakcije, u Sarajevu je o njegovu skandaloznom stavu u srpnju 2009. održan okrugli stol, u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, na kojem je zaključeno da negiranjem genocida koji se na kraju 20. stoljeća dogodio u BiH, i to nakon što je taj “zločin nad zločinima” dokazan pred Haaškim sudom za ratne zločine (ICTY) i Međunarodnim sudom pravde, Flügge na potpuno neargumentiran i krajnje perfidan način pokušava otvoriti pitanje revizije Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*