Mladog znanstvenika ubila bakterija koju je proučavao u laboratoriju

Mladog znanstvenika, 25-godišnjeg Richarda Dina ubila je u samo jednom danu bakterija na kojoj je radio u laboratoriju u San Franciscu. U nastojanju da nađe cjepivo protiv izuzetno zarazne meningokokne bolesti, na još neutvrđen način mladi se znanstvenik uspio zaraziti bakterijom, javlja Guardian, prenosi Jutarnji list.

Tom Skinner iz centra za kontrolu bolesti u Atlanti izjavio je da će uzeti uzorke bakterije iz Dina, kao i bakterijskog soja iz laboratorija kako bi potvrdili ono što je već očito. Alternative zaraze bile bi još kontakt s malenom djecom ili studentskim domovima, no istraživač nije bio blizu ni jednima.

Veoma je rijetko da znanstvenik nastrada na taj način. Svi koji su bili u bliskom kontaktu s Dinom, uključujući rodbinu, kolege i medicinsko osoblje koje ga je liječilo, dobili su antibiotik kao preventivnu mjeru. Njih će se još neko vrijeme medicinski pratiti, radi straha od potencijalnog oboljevanja i daljnjeg širenja zaraze.

Richard Din najvjerojatnije je umro u subotu od bakterije Neisseria meningitidis, koja je kod njega uzrokovala zakazivanje više organa i septički šok, izjavila je Eileen Shilelds, glasnogovornica Odjela javnog zdravlja San Francisca.

Znanstvenici već 20 godina u San Francisu pokušavaju naći cjepivo protiv serogrupe B, upravo one koja je ubila Dina. Potragu za tim cjepivom uspoređuju s potragom za Svetim Gralom, prenosi The Guardian. Kolege su Dina opisale kao talentiranog i vrijednog, te vrlo bistrog istraživača na početku duge karijere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*