Mljekari optužuju: Iza afere “aflatoksin” stoje velike korporacije, žele uništiti domaću proizvodnju

mlijeko-posudeIza najnovije afere pronalaska povišene razine aflatoksina u mlijeku s farmi u istočnoj Slavoniji stoje velike korporacije i uvozni lobiji kojima je u interesu da se u Hrvatsku uveze što više jeftinoga i lošega stranog mlijeka, a zdravo domaće mlijeko skloni s hrvatskih trgovačkih polica, tvrdi danas predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac.

Predsjednik Zajednice USSB Antun Laslo, i sam proizvođač mlijeka, koji doduše nije zahvaćen zabranom, kaže da će se obaviti konzultacije s odvjetnicima kako bi seljaci znali što im je činiti.

Temelje za tužbu tražit će u tome što im je otkup obustavljen na temelju analize obavljene u Hrvatskoj, a ne u Beču. Ogorčenje mljekara novonastalom situacijom sve je veće zbog, po njihovu mišljenju, nelogičnosti i nejasnoća.

“Postavlja se pitanje čije mlijeko oni sada prerađuju i od koga ga otkupljuju, ako svi znamo da se cijela ova regija suočava s lovom na vještice i famoznim aflatoksinom. Tražimo i očitovanje Ministarstva zdravlja, jer želimo znati zašto je kod nas maksimalno dopuštena količina 0,05 grama, a u SAD-u ta je granica na 0,5 grama, odnosno deset puta više”, rekao je Laslo za Večernji list.

Mljekar Stanko Gašić iz Beketinaca ogorčen je odnosom otkupljivača prema proizvođačima. Nije mu jasno ni kako se u trgovinama svih ovih dana prodaje mlijeko iz istoga uzgoja iz kojeg je sada zabranjen otkup.

“Po meni bi jedino normalno i logično bilo da su došli i uzeli uzorke mlijeka, ali i svih šest komponenti hrane koja se daje kravama. Kod mene su uzeli uzorke mlijeka, silaže i kukuruznog šrota, a onda su mi obustavili otkup, jer se u mlijeku pokazalo 0,34 grama toksina. Rezultat za hranu nisam ni dobio, a sada traže da hranu sam analiziram ili je promijenim. Mislim da su to sve laži i da je sve odveć namontirano. Kada su prvi put inkognito došli i uzeli uzorak kojeg su slali u Beč sve je bilo u redu, a sada kada su analizirali u svom laboratoriju odjednom ne valja”, čudi se Gašić, koji želi čiste račune.

“Komentirajući vijest o prekidu otkupa mlijeka kod proizvođača u istočnoj Slavoniji, Pokrovac je za Hinu ocjenio kako taj potez Dukata, Megglea i Vindije najizravnije vodi prema propasti hrvatskog mljekarstva i poljoprivrede.

Dodao je kako mu se ne čine vjerodostojnim navodi da je povišena razina aflatoksina pronađena u svježem mlijeku.

“Tvrdim da je mlijeko koje se u Hrvatskoj proizvodi na domaćim farmama među najzdravijim u Europskoj uniji (EU), kao uostalom i cijela hrvatska poljoprivredna proizvodnja. Mislim da je problem u trajnom, a ne svježem mlijeku”, izjavio je Pokrovac.

Po njegovom mišljenju, “očito je da netko, potencirajući aferu s aflatoksinom, želi očistiti skladišta s lošim i kancerogenim trajnim mlijekom”.

“Strašna je situacija. Ljudi nisu dobili potpore, a sada moraju prolijevati i mlijeko. Pa, od čega da žive? Pozivam Vladu RH i Ministarstvo poljoprivrede da konačno reagiraju u interesu hrvatskog sela i seljaka, dok domaća poljoprivredna i stočarska proizvodnja nisu u potpunosti uništene, a čini mi se da je upravo to nekome cilj”, kaže Pokrovac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*