MMF-ova analiza: Najniži standard na Balkanu imaju Albanija, BiH i Makedonija

Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da zemlje europskog jugoistoka po visini bruto društvenog proizvoda (BDP) bitno zaostaju za ostalim europskim zemljama.

Tako se Albanija sa 3.992 američkih dolara (USD) po stanovniku nalazi na 88. mjestu u svijetu, što je najslabiji plasman od svih zemalja u okruženju.

Nešto bolja je Bosna i Hercegovina, koja se sa 4. 618 dolara po stanovniku nalazi na 86. mjestu u svijetu. Makedonija je s BDP-od 5.016 USD po stanovniku pozicionirana na 84. mjestu, Srbija je 75. sa BDP od 6.081 dolara, Crna Gora je 69. sa 7.317 USD.

Najbolje plasirane zemlje regije na listi MMF-a su Hrvatska i Slovenija. Hrvatska je 45. sa 14.457 USD po glavi stanovnika, a Slovenija je regionalni lider prema visini BDP-a koji u toj zemlji iznosi 24.533 dolara po stanovniku, što je ovu članicu Evropske unije svrstalo na 32. mjesto svjetske liste.

Najviši BDP u svijetu ima Luksemburg i to 113.533 USD po stanovniku, a slijede Katar, Norveška, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati (UEA), Australija, Danska, Švedska, Kanada i Nizozemska.

Od zemalja u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, najveći BDP po stanovniku imaju Slovačka, koja je na 41. mjestu u svijetu, zatim Mađarska na 47., Turska na 59., Rumunija na 65. i Bugarska na 70. mjestu MMF-ove liste.

Najbolje pozicionirane države u Europi, nakon Luksemburga, su Norveška, Švicarska i Danska, što znači da je u ovim državama najveći životni standard u odnosu na ostatak Europe, dok su najlošije pozicionirane Moldavija, Armenija i Gruzija, gdje je standard života najniži.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*