Mobilna aplikacija upozorava Izraelce kada polete rakete iz Gaze

Zvuk obavijesti na iPhoneu za većinu korisnika znači da je stigao novi SMS, mail ili poruka na Facebooku ili Twitteru, a za Izraelce obavijest s iPhonea može – spasiti živote!

Zahvaljujući aplikaciji Color Red, koju je smislio 13-godišnji Liron Bar, dok ju je (volonterski) napravio developer Kobi Snir, vlasnici iPhonea u Izraelu upozorenje o lansiranim raketama iz Gaze dobivaju direktno na ekrane svojih telefona.

Aplikacija je nazvana po izraelskom sustavu upozorenja od raketnih napada te korisnike upozorava na opasnost svaki put kada vladina javna sigurnosna mreža objavi zračnu uzbunu zbog opasnosti od raketiranja.
Na Huffington Postu kažu da, iako Izrael ima sofisticiran sustav zaštite od projektila i sustav zračne uzbune prilikom napada, ljudi koji se nalaze unutar prostorija ne čuju uvijek sirene (ako slušaju glazbu ili slično) te se ne stignu na vrijeme skloniti pa bi im u tome trebala pomoći ova aplikacija koja šalje zvučnu obavijest o opasnosti, dok se na ekranu telefona prikazuje vrijeme od kada je izdano upozorenje od napada.

Aplikacija se može podesiti tako da se dobiva upozorenje kada je izdana zračna uzbuna samo za određeno područje.

Nakon upozorenja stanovnici napadnutih područja imaju jako malo vremena za reakciju i odlazak u sklonište – između 15 sekundi i tri minute tako da je svaka sekunda iznimno bitna pa bi Color Red aplikacija zaista mogla spasiti živote.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*