Molba biskupa Komarice ministru Ljubiću da organizira susret o povratku Hrvata

damir-ljubic-franjo-komarica Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, zamolio je ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine g. Damira Ljubića da njegovo Ministarstvo 12. veljače 2013. u Banjoj Luci ili nekom drugom gradu organizira susret na temu povratka te da domaćin susreta bude Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS na čijem je čelu g. Davor Čordaš. Također je predložio da na takav susret budu pozvani predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, vjerskih predstavnika i drugih zainteresiranih strana.
 
Pismo ministru Ljubiću, u tom duhu, u ime biskupa Komarice uputio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević, a prenosimo ga u cijelosti:   

Poštovani gospodine ministre Ljubiću!

U skladu sa smjernicama biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, slobodan sam obavijestiti Vas da je, nakon Vašeg susreta kojem u je 29. siječnja 2013. domaćin bio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup Komarica vodio razgovore 31. siječnja 2013. u sjedištu OESS-a u Sarajevu sa šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) veleposlanikom Fletcherom M. Burtonom. U sjedištu Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Sarajevu istog dana razgovarao je sa šefom Misije g. Andrewom Mayneom. Toga dana susreo se i s prvim pomoćnikom američkog veleposlanika g. Stevenom Gillenom zaduženim za ljudska prava i vjerske slobode.

Biskup Komarica i g. Mayne su se načelno dogovorili da će pokušati inicirati održavanje jednog susreta u Banjoj Luci ili nekom drugom gradu na temu povratka, a na kojem bi sudjelovali: predstavnici nadležnih ministarstava, međunarodnih organizacija, nevladinih udruga, vjerskih predstavnika i drugih zainteresiranih strana. Dogovoreno je da bude predložen datuma susreta: utorak, 12. veljače 2013. Organizator takvog susreta moglo bi biti Vaše ministarstvo dok bi domaćin moglo biti Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS na čijem je čelu g. Davor Čordaš.

Biskup Komarici moli Vaš stav u vezi sa spomenutim susretom napominjući da je vrijeme kratko te bi čim prije trebalo donijeti odluku kako bi bio dovoljno vremena za temeljitu pripremu susreta.

Biskup Komarica je usmeno, a veleposlanika Burtona i g. Mayna i pismeno, zamolio da se zauzmu kod Razvojne banke Vijeća Europe da donirana sredstva što prije bude operativna. Svu trojicu osobito je zamolio da se konačno pokrene povratak i izbjeglih Hrvata (katolika) u banjalučku regiju – općine Banja Luka, Kotor Varoš, B. Gradiška, Mrkonjić Grad i Prijedor te Bos. Posavinu podsjećajući da se tijekom svih poratnih godina samo mali broj – tek oko 3% od izbjeglih Hrvata s područja RS-a moglo vratiti i ostati u svom rodnom kraju, jer im nije pružena ni politička ni pravna ni materijalna pomoć

Veleposlanik Burton je, između ostalog, kazao je i kako je već imao susrete s predstavnicima Razvojne banke Vijeća Europe i tražio da donirana sredstva što prije budu operativna te istaknuo tri stvari koje smatra posebno važnim: pomoći najprije stambeno ugroženima kojima je potrebna međunarodna pomoć; djelovati brzo te uspostaviti dobru koordinaciju svih međunarodnih čimbenika u toj stvari. G. Mayne je istaknuo važnost prikupljanja i provjere potrebnih informacija što je istinski moguće samo kroz osobni kontakt s ljudima kao i da proces obnove bude moguć i izvediv kako ne bi lošom izvedbom doveli u pitanje dobru volju donatora da i dalje pomažu povratak i obnovu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*