Montgomery: Dayton je zasutavio rat, ali nije provediv u praksi

Zapad pravi katastrofalnu grešku inzistiranjem da se u BiH održi “status quo” i time što odbija razmotriti alternativna rešenja za budućnost BiH, izjavio je William Montgomery, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji, u intervjuu beogradskom “Pressu”, ističući da međunarodna zajednica mora hitno promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima.

Montgomery smatra da BiH i dalje opstaje samo zahvaljujući snažnom prisustvu međunarodne zajednice. “Dayton je zaustavio rat, ali je, s druge strane, stvorio sustav koji nije provodiv u praksi. Tri naroda su i dalje ekstremno podijeljena. Srbi doživljavaju RS kao svoju državu, Hrvatima se ne sviđa što nemaju svoj entitet, a Bošnjaci su odličan primjer problema s kojim se BiH danas suočava”, izjavio je Montgomeri.

Zamoljen da pojasni kako su Bošnjaci problem, Montgomery je rekao: “Oni nastavljaju vjerovati u ideju jedinstvene zemlje, baš kao što su to činili i 1991. godine. Zbog ratnih stradanja, vjeruju da imaju pravo odlučivati o sudbini cijele BiH, a neki ekstremisti čak prijete da će upotrijebiti i nasilje ako se poduzme neka akcija koja bi narušila njihov koncept te države.”

Međunarodna zajednica je, po njegovu mišljenju, u suštini, još ujedinjena oko svoje dugoročne politike prema BiH. “I najnovija inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel uklapa se u takvo mišljenje i tu nema nekih posebnih odstupanja. Sve više pojedinaca u Europi otvara pitanje takvog pristupa rješavanju problema u zemlji, a očekujem da će se takav trend nastaviti i u budućnosti”, izjavio je Montgomeri.

“Prilično sam siguran da će, kako vreme bude odmicalo, doći do priznanja na Zapadu, ali i u samoj BiH da stvari u zemlji ne funkcioniraju i da se na pregovaračkom stolu moraju naći i alternativna rešenja”, rekao je Montgomery.

Istaknuo je kako ne vjeruje da bi se Milorad Dodik mogao odlučiti na raspisivanje referenduma: “Uveren sam da će igrati na kartu vremena, baš kao što je radio i Milo Đukanović s osamostaljenjem Crne Gore. U svakom slučaju, međunarodna zajednica mora biti pažljiva kako ga ne bi isprovocirala da preduzme takav korak.”

U tom smislu se Montgomery, kako je rekao, dijelom slaže s nekim mišljenjima da je vrijeme na strani Milorada Dodika, ali je dodao i da narod u BiH plaća veoma visoku cijenu zbog tog vremena re da je “mogućnost i eskalacije i tihog konflikta kronično je prisutna”.

“Međunarodna zajednica hitno mora promijeniti svoju politiku prema BiH, koja ide isključivo u korist bošnjačkim nastojanjima. Također, mora se odustati od stava da je isključivo Dodik problem, jer on iznosi mišljenje goleme većine Srba”, rekao je Montgomery.

Po njegovom mišljenju, postoje mnoge sličnosti između Jugoslavije pred raspad i slike današnje BiH, ali se, naglasio je, ne smije zanemariti da danas ni Hrvatska ni Srbija nemaju nikakvog interesa poticati nasilje u BiH.

3 Comments

  1. Zasto stvarati Drzave bez volje naroda.U dansnjoj B.i Hercegovini, ni Srbi ni Hrvati ne zele b. i Hercegovini. Muslimanska politika i tvorci Muslimanske politike krecu islamskim Drzavama.Kreirati slcnu Iranu.Hrvati i Srbi iskusilisu zivot po Muslimanskim terorom.Vise od 400 godina zulum stosuga sprovodili okupatori i domaci izrodi mjenjajuci vjeru za komad kruha i trorizirati one koi nisi htjeli primit islam.

  2. AKO SE NEKOM NE SVIĐA OVA ZEMLJA ONDA NEKA TRAŽI SREĆU U NEKOM DRUGOM KRAJU.BOSNA I HERCEGOVINA NIKAD NEĆE BITI PODJELJENA.HRVATI TREBA DA GRADE SUŽIVOT A NE PROSIPATI MRŽNJU PROTIV DRUGOG I DRUGAĆIJEG U OVOJ ZEMLJI.HRVAT NEMA PRAVA U SARAJEVU BOŠNJAK NEMA PRAVA U STOCU A SRBIN NEMA PRAVA U ZENICI I DOK JEDNI DRUGE MRZIMO NEMA ŽIVOTA U OVOJ ZEMLJI.

  3. Ovdje u RBiH se i dalje vodi rat, ali ne onaj klasični, nego rat u kojem svi ponovo gube na miran način. Neznam, kome treba isparčana RBiH, šta to mogu učiniti neki pojedinci, zašto izdaju svoj narod?. Zašto to inače rade, i radili su i prije, a šta je referendum rekao 1992 god, mora da su mnogi zaboravili, odnosno, u to vrijeme, mnogima to nije išlo na ruku i krenuli su što su jače mogli da ovu međunarodno priznatu i suverenu državu, rasparčaju onako kako je to njima, mislim na fašiste koji pokrenuše rat protiv RBiH. I danas postoji RBiH, zar to nije nekima jasno, šta hoće više sa time, šta to oni traže još u RBiH. Kakav je ovo ,,usrani,, dejton, kakav je to ustav, našto to ,,sranje,, od dejtona liči, a dobro vidimo našta liči. Sramotno je da drugi odeđuje sudbinu drugoga ili drugih, kao da to mi nismo sposobni, nismo pismeni. Zašto Amerika, Evropa uporno radi na ovakvom sistemu da se i dalje RBiH guši u ,,dejtonskim,, krpama, koje nešto navodno znače. Ko je taj da ima pravo da odlučuje o mojoj vlastitoj sudbini, o mome životu, itd. Zašto to građani RBiH trpimo i nijemo gledamo, kako nam polako i sigurno stežu i dalje omče oko vrata?. Kome je to od nas potrebno da imamo nekih x država, kojih to država u jednoj RBiH. Čoja je ovo država, ko vlada tom istom, zar nisu građani vlasnici svoje države u kojoj i žive. Svi oni, koji misle da će time nešto i postići, da će nam biti bolje, navodno, gadno su se prevarili. Nema džave RBiH ako nismo svi zajedno ravnopravni u istoj, i ako nije jedan zakon isti za sve nas. To neka znaju oni koji se i bave takvim zločinačkim rabotama, nigdje nisu sa time stigli, niti će ikada moći, svi će doživjeti prije da pocrkaju kao štakori poslije poplave. U to sam lično ubijeđen i više nego siguran, da od tih zamišljenih prekrajanja ove države, neće biti ništa, džabe gubite vrijeme. Pustite prazne priče, krenite zajedničkim životom, koji samo tako može da opstane sa svima, zaboravimo lude misli, izbacimo iz tih ludih glavešina i uhvatimo se poštenog posla i rada na pravljenju RBiH za sve jednaku i za sve građane iste, ravnopravnu sa svim njenim građanima. Kome ovo i nije njegova država kao RBiH, neka iz nje ide tamo gdje misli da ima neka bolja, prosperitetnija, ljepša i udobnija. Takvi nam nisu potrebni, možemo mi i bez njih. RBiH je postojala i takva će niti dok je nas, Bosanaca i Hercegovaca, u to budimo ubijeđeni. SMRT FAŠIZMU, SLOBODA GRAĐANIMA RBiH!!!!!.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*