Moon: Dodik me je razočarao svojim izjavama, napao je SAD

Milorad Dodik me razočarao, napao je Sjedinjene Američke Države, službenike vlade i Veleposlanstva, izjavio je u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz Patrick Moon, američki veleposlanik u Sarajevu, govoreći o posljednjim izjavama u kojima je predsjednik Republike Srpske (RS) kritizirao Sud i Tužiteljstvo BiH spominjući zaposlenika veleposlanstva koji radi pri tim institucijama.

Moon je, izuzetno pogođen tim izjavama, kazao da ga je Dodik razočarao, jer je obećao da takve izjave više neće davati:

– Dodikove izjave bile su vrlo iznenađujuće. Malo sam uzdrman onime što je on rekao, jer je napadao SAD, službenike američke vlade, zaposlenike Američkog veleposlanstva. Uistinu sam vrlo iznenađen njegovom reakcijom. On mi je rekao da neće više pokretati pitanje zaposlenika Američkog veleposlanstva koji radi u Tužiteljstvu BiH. Obvezao se i ne znam zašto je odlučio da to više nije tako.

Na pitanje o kojoj osobi je konkretno riječ, veleposlanik Moon je kazao:

– Pojedinac o kojem je ovdje riječ je netko tko radi na tehničkim pitanjima u Tužiteljstvu BiH. On organizira programe obuke. To su programi obuke koje tužiteljstva traže od nas, pomažu njihovom profesionalnom razvoju, omogućavaju im nove vještine da bolje štite građane. Opet ponavljam, vrlo sam razočaran onime što je on rekao. SAD imaju čvrst odnos s građanima RS i pomažemo ljudima. Mislim da je Amerika najveći donator pojedinačno za RS. Mi pomažemo da se otvaraju nova radna mjesta. Nisam siguran koliko vlast to radi diljem zemlje, a mi pomažemo kroz naše programe.

Prvi amarički diplomat u BiH je i u odgovoru na još jedno pitanje kritizirao Milorada Dodika, a vezano za približavanje BiH NATO savezu i u tom kontekstu rješavanje problema oko vojne imovine:

– Dozvolite da kažem da sam vrlo razočaran Dodikovim stavom o pitanju vojne imovine. On je rekao da je rješenje koje smo mi dogovorili dobro i podržao ga je. Mi smo s tom informacijom otišli kod drugih i oni su se složili, ali sada on ne želi potpisati. Odustaje jer smatra da to treba biti povezano s pitanjem državne imovine. Naravno, i to pitanje treba riješiti, ali ja bih želio vidjeti mnogo više angažmana bh. političkih lidera, uključujući i Dodika, da bi se došlo do rješenja za državnu imovinu. Nisam vidio da su bilo što uradili.

Zanimljiv je i Moonov odgovor na konstataciju novinara sarajevskog lista da je će protekla godina ostati upamćena i po terorističkom napadu na Američko veleposlanstvo u Sarajevu te na pitanje koliko je taj događaj utjecao na odnose BiH i SAD…

– Sjedinjene Države važan su partner sa BiH što se tiče borbe protiv terorizma i izgradnje potencijala. Radili smo s agencijama za provedbu zakona u Federaciji, RS i na državnom nivou da bismo izgradili potencijale za borbu protiv terorizma kroz obuku i davanje opreme, i savjetodavnu ulogu. Najvažnija stvar što se tiče borbe protiv terorizma, koji se može dogoditi bilo gdje u svijetu, je razmjena informacija i koordinacija među različitim agencijama. SAD su naučile ovu lekciju i za nas zaista visoki prioritet u vezi s pitanjima terorizma jeste razmjena informacija. To se mora nastaviti i dalje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*