Moon: Građani mogu promijeniti sustav, svaki sustav se može srušiti i promijeniti

Politički lideri su izabrani da provode volju građana koji su ih birali, tako da se svaki sustav može srušiti i promijeniti, ako se ne poštuju te želje, izjavio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon.

Američki diplomat kaže da su građani ti koji mogu promijeniti stanje, ali promjena počinje malim koracima.

Moon je za bijeljinsku BN televiziju rekao da je korupcija ogroman problem s kojim se suočava gotovo svaki građanin BiH. Smatra i da se građani moraju odlučnije boriti protiv korumpiranih ljudi i institucija.

“Građani se suočavaju s korupcijom u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i to u mnogome narušava temelje ove države. Shvatio sam da građani smatraju da korupcija kreće od samog vrha i ide sve do najnižijih razina vlasti. Svaki put kada se sastanem s nekim od političara, istaknem problem korupcije kao ogromnu kočnicu napretka ove zemlje. Želim ohrabriti sve građane da otvoreno progovore o ovom problemu, da traže od političara konkretne akcije i dokaze borbe protiv korupcije, ne samo prazne priče”, rekao je Moon.

Dodao je da se može promijeniti svaki sustav koji ne poštuje volju onih koji mu daju legitimitet.

“Ali, ja to ne mogu promijeniti, građani mogu. Građani se mogu okupiti, protestirati, mogu pisati pisma Vladi, studenti se mogu organizirati, kao prije devet mjeseci kada su se okupili u Banjoj Luci. U zdravstvu, mogu reći doktorima, sestrama: ‘Ne želim davati mito da bih dobio zdravstvenu njegu’. Čitav sustav se može srušiti i promijeniti, ali to počinje malim koracima i svi moraju sudjelovati“, kazao je američki veleposlanik.

Promjene su uvijek moguće, istakao je Moon.

Naglasio je i da BiH ima svoje mjesto u Europi, ali da su potrebni još odlučniji napori svih.

“BiH ima evropsku budućnost, sve što američko veleposlanstvo čini fokusirano je na to da BiH postane punopravna članica EU-a “, rekao je Moon, ali nije želio prognozira kada će se to dogoditi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*