Moon: Korupcija je glavni problem u BiH!

Korupcija je glavni problem u BiH i od velike je važnosti da građani jasno kažu političkim liderima kako više ne žele korupciju u vlasti, ukazao je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon.

“Ako želimo da BiH bude potpuno integrirana u EU i NATO, građani moraju govoriti o korupciji i učiniti sve da ona bude dio prošlosti”, rekao je Moon u izjavi novinarima nakon razgovora s perdstavnicima Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH).

On kaže da je sve političke lidere u BiH tokom razgovora podsjetio da govore o korupciji kako bi pokazali svojim glasačima da je korupcija problem protiv kojeg će se boriti.

“SAD su spremne pomoći BiH u izgradnji bolje, prosperitetnije i demokratskije zemlje, da se približi evropskim institucijama i da postane članica EU i NATO”, rekao je Moon.

Podsjetio je i da su SAD kroz svoju agenciju USAID pokrenule projekt “Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT” s ciljem da se privuče pažnja na problem korupcije te stoga vjeruje i kako će time stimulirati građane da naglas govore o korupciji.

Za TI BiH je kazao da su važan elemenat organizacije u borbi protiv korupcije.

Izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin ističe da volja za borbu protiv korupcije ne treba dolaziti samo od političkih lidera u BiH, nego da građani i organizacije civilnog društva trebaju preuzeti odgovornost po tom pitanju.

Prema istraživanjima ove nevladine organizacije, BiH je i dalje zemlja s najvećim indeksom korupcije u regiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*