Moon: Pitanje nacionalne zastupljenosti Hrvata nije toliko važno

Patrick Moon, američki veleposlanik u BiH, podržava jaku RS u funkcionalnoj BiH, smatra da BiH treba ostati decentralizirana zemlja, ističe da je odluka u slučaju “Sejdić – Finci” mora biti sprovedena, ali misli da da treći entitet nije korak u pravom smjeru te da nije nužno da hrvatski narod u entitetskim i državnim institucijama predstavljaju Hrvati.

Moon je, naime, dao opširan intervju Nezavisnim novinama u kojem je, među ostalim, rekao podržava da izjavu Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, da bi branio jaku RS u funkcionalnoj BiH. “To je apsolutno točno. Mi smo to i predsjedniku RS Miloradu Dodiku rekli na svakom sastanku koji smo imali. Nema prijetnji za RS. Dayton je uspostavio strukturu vlasti koju u potpunosti podržavamo”, rekao je Moon.

Govoreći o tome koliko duboke ustavne promjene u BiH njegova zemlja očekuje i je li implementacija presude u slučaju “Sejdić – Finci” za SAD dovoljna, rekao je kako “ovom trenutku znamo da odluka u slučaju ‘Sejdić – Finci’ mora biti sprovedena” i kako se s time se slažu svi političari.

Upitan smatra li da su pitanja tipa da li su Hrvati ugroženi kao konstitutivni narod, da li je RS ugrožena od strane sarajevskih političara, itd, toliko važna da ih treba spominjati ili su prenaglašena, Moon je odgovorio: “Apsolutno mislim da su prenaglašena.”

“Mislim da se političari boje baviti ekonomskim pitanjima. Na primjer, mislim da ovo pitanje nacionalne zastupljenosti Hrvata nije toliko važno. Nema sumnje da je to pitanje važno i da ljudi treba da budu zastupljeni, ali bih dodao da nijedna politička stranka nema ekskluzivitet da zastupa svoju etničku grupu. To je demokracija. Svaka politička stranka se mora natjecati s drugim političkim strankama”, rekao je Moon.

“Nisam Vas to mislio pitati, ali kad ste to već spomenuli – za Željka Komšića su glasali mnogi Bošnjaci kao hrvatskog člana Predsjedništva. Znači li to onda da je u redu da dobije bilo čije glasove bez obzira na to koja stranka ga kandiira ili podržava?”, glasilo je sljedeće pitanja.

“Znam da su HDZ-ovi rekli da im je visoko na spisku prioriteta reforma izbornog zakona. Mi to poštujemo. Kakve god promjene da se dogode, mislim da bi to bilo validno. Ali mislimo da treći entitet nije korak u pravom smjeru. Ako bi reformu Izbornog zakona dogovorili u FBiH, onda je to u redu” , odgovorio je Patrick Moon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*