Moon: Poduprijet ćemo ustavne promjene koje će Federaciju učiniti funkcionalnijom i jeftinijom

Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon izjavio je da proces reforme Daytonskog mirovnog sporazuma nije završen, te da su za euroatlantske integracije BiH bitne reforme, uključujući i Ustav.

“Za kretanje članstva u EU i NATO bitne su reforme, uključujući i Ustav. Te reforme trebaju biti pozitivne, da jačaju demokraciju, vladavinu prava i ekonomski razvoj. Proces reforme Daytona nije završen”, istakao je Moon.

Po njegovom mišljenju, taj proces tek počinje, kako se zemlja kreće naprijed, ocijenivši da su dobra nastojanja da se Ustav modernizira i prilagodi novim prilikama. “Dogodit će se neke neophodne reforme”, rekao je Moon.

Ocijenio je da BiH ima najkompliciraniju političku strukturu u svijetu, te da bi SAD željele vidjeti poboljšanja, gdje su ona moguća.

Moon je dodao da SAD, uz pomoć drugih članica međunarodne zajednice, promoviraju proces koji bi mogao voditi amandmanima federalnog ustava, da bi se učinio funkcionalnijim i jeftinijim, te da bi bolje služio svim građanima Federacije BiH.

Moon je dodao da SAD to vide kao proces koji će trajati možda godinu ili dvije, te se nadaju da će on dovesti do promjena. “Ni SAD ni druge članice međunarodne zajednice ne daju nikakav prijedlog. Ovo moraju uraditi građani Federacije BiH, a mi ćemo pomoći”, poručio je Moon.

Govoreći o trenutnim prilikama u BiH, Moon je ocijenio da se političari ne fokusiraju dovoljno na probleme u zemlji, a da su najveći problem ekonomija i nezaposlenost.

Pozitivan primjer je proces koji su započeli lideri šest političkih stranaka sastancima i razgovorima o pitanjima koja su neophodna za rješenje da bi zemlja išla naprijed, rekao je Moon te dodao: “Mi smo ohrabreni da se proces razvija i nadamo se da će se nastaviti. Nadamo se da će se zabaviti nekim drugim pitanjima. Proračun je usvojen i oni se moraju dogovoriti o odluci ‘Sejdić i Finci.”

Govoreći o najavljenoj rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, koji će, vjerojatno, dalje funkcionirati bez SDA, Moon je istakao da je to interno pitanje i da SAD o tome nemaju posebno mišljenje i stav.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*