Moon s političarima iz RS: Formiranje vlasti u BiH bit će komplicirano

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon sastao se ovoga tjedna s dužnosnicima nekih od vodećih stranaka u Republici Srpskoj (RS).

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je danas u razgovoru s američkim aveleposlanikom da očekuje da će proces formiranja vlasti u RS biti okončan do polovine prosinca, dok će na nivou BiH to biti kompliciranije i sporije.

Radojičić i Moon razgovarali su i o ispunjavanju uvjeta i ciljeva za transformaciju međunarodnog prisustva u BiH.

Izražena su očekivanja da je moguće napraviti progres u rješenju pitanja državne imovine, perspektivne i neperspektivne vojne imovine, pravnog okvira za opskrbu Brčko Distrikta električnom energijom, a istaknuta je i važnost rješenja pitanja popisa u BiH, navedeno je u priopćenju iz Radojičićevog ureda.

Moon je čestitao Radojičiću na ponovnom izboru za predsjednika Skupštine i poželio uspješan rad novim institucijama RS, ocijenivši da su poruke s konstitutivne sjednice parlamenta bile konstruktivne i da je potrebno sada poduzimati praktične korake.

Dan ranije, Moon je, tijekom razgovora s predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem, ponovio da BiH i dalje ostaje predmet interesiranja njegove države te naglasio spremnost američke administracije da pomogne BiH na njezinom putu ka euroatlantskim integracijama.

Čavić je prenio Moonu stavove Demokratske partije o formiranju vlasni na razini BiH i izrazio sumnju da će se vlast konstituirati u dogledno vrijeme.

Također je naglasio da se promjene u BiH moraju provoditi korak po korak, a ni u kojem slučaju odmah i po svaku cijenu, “pogotovo ne na revolucionaran način”, navedeno je u saopćenju iz DP-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*