Moon: SAD podržavaju politička prava Hrvata

Političke stranke moraju pokrenuti ozbiljne pregovore o uspostavljanju vlasti koju će sačinjavati snažna koalicija s predstavnicima sva tri naroda, zasnovana na reformskoj platformi, izjavio je američki veleposlanik u BiH Patrick Moon. On je kazao da se politika SAD nije promijenila, a ona znači podršku «suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH kao države dva entiteta».

– Ova godina je veoma važna za BiH. Prošlih godina imali smo stagnaciju i propuštene prilike. Ovo je zaista biti ili ne biti za BiH u pogledu puta ka EU. Listopadski izbori donijeli su poruku glasača koji su zabrinuti za ekonomiju, zaposlenje, obrazovanje. Glasovali su za promjenu i prosperitet za sebe i svoju djecu – kazao je Moon.

Prema njegovim riječima, uspostava vlasti u BiH, prema predviđanjima, ide sporo, ali uz određeni napredak.

– Vidimo previše političkog manevriranja. Glasači su htjeli da se politički lideri angažiraju u ozbiljnim pregovorima i naprave vlast koja će pokrenuti reforme i ekonomiju. SAD nemaju favoriziranu koaliciju. Želimo vidjeti snažnu koaliciju koja je predana reformama i koja može pokrenuti zemlju ka EU i NATO-u – rekao je Moon.

On je kazao da SAD smatraju kako platforma četiri stranke, SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB-a, predstavlja dobar početak.

– Četiri stranke izašle su s platformom. To je dobra početna točka. Nije dobro što su druge stranke na prvu ruku odbacile platformu. Ona se bavi glavnim pitanjima. Lideri te četiri stranke rekli su da su otvoreni za razgovore u procesu koji bi izgradio koaliciju zasnovanu na platformi. Ako drugi lideri imaju problem s tom platformom, trebali bi iznijeti svoje ideje. Ako ne stave svoje ideje na stol, to neće pomoći napretku. Mora se krenuti naprijed – kaže Moon.

Na pitanje novinara zašto, uglavnom, govori o potpisnicima platforme te kako komentira blok stranaka koje su se okupile oko SNSD-a i HDZ-a BiH, Moon je rekao da nema posebno mišljenje, jer nije vidio njihovu platformu.

– Ne vidim platforme drugih stranaka. Ako ih ima, treba ih prezentirati javno. Svi blokovi trebaju doći zajedno na pregovore. Sjediti nekoliko sati i razmijeniti riječi preko stola ne zadovoljava kriterije. Moraju pričati o uspostavi vlasti. Ne treba nam više sastanaka bez napretka. Mislim na sve stranke, jer su svi odgovorni za služenje narodu – naveo je.

Govoreći o namjeri SDP-a BiH da uspostavi vlast u Federaciji BiH s tri stranke koje su potpisale platformu, Moon kaže da je potrebno formirati vlasti i u entitetima što prije.

– Ohrabrujem lidere da brzo formiraju vlasti. Financiranje FBiH ističe krajem siječnja. Političari moraju misliti o tome. Nije to odgovornost međunarodne zajednice. Moraju se uozbiljiti i donijeti odluke. Ne znam hoće li i mogu četiri stranke uspostaviti vlast u FBiH. To je, vjerojatno, moguće, ali oni to još nisu uradili.

Moon je rekao da Sjedinjene Države imaju jasan stav da treći entitet ne bi bio korak u pozitivnom smjeru.

– To nije u interesu BiH. Mi podržavamo politička prava Hrvata, želimo da oni osjećaju da su njihovi interesi zaštićeni, ali treći entitet nije korak u pravom smjeru. Svi znaju da BiH već sada ima jedno od najkompleksnijih ustavnih struktura. Treći entitet suprotan je potrebi uspostavljanja efikasnije vlasti. Postoje načini da se zaštite prava Hrvata bez toga – kaže Moon.

Prema njegovim ocjenama, hrvatske stranke žele osigurati da budu dio vlasti, koalicije koja uključuje sva tri naroda.

– Nije završena izgradnja koalicije i siguran sam da ćemo imati onu koja će imati hrvatske predstavnike – navodi Moon.

Na pitanje smatra li da HSP i NSRzB mogu biti legitimni predstavnici Hrvata u vladajućoj koaliciji, Moon kaže da se radi o «u osnovi hrvatskim strankama koje vode Hrvati».

– One žele biti multietničke, kao i mnoge druge stranke. Na pitanje može li se izgraditi koalicija s te dvije stranke, odgovor ne znam. Ali, ako je moguće napraviti koaliciju koja je predana reformama i koja uključuje sva tri naroda, mada nisam siguran da je to moguće samo s ove dvije stranke – kaže Moon.
– Budućnost BiH leži u integracijama u EU i NATO. Nema drugog puta za ovu zemlju. Ako uskoro ne krene tim putem, naći će se sve dalje i dalje iza ostalih u procesu. Ekonomija će biti gora, bez izgleda za poboljšanje, država će biti izolirana od svojih susjeda. Ekonomska situacija nije dobra. Zato SAD i međunarodna zajednica podržavaju put u EU. Ali, to zahtijeva reforme u vlasti BiH – rekao je Moon.

2 Comments

  1. Zasto smeta Americi da Hrvati dobju svoj dio. zar je tolko Muslimanski lobi protu Hrvata u B. i Hercegovini.Zar Amerika nevidi da u B. i Hercegovini Muslimani skrivaju teroriste.Neka pogledaju komentare u Muslimanskim novinama, sto govore za Ameriku.

  2. laze amerikanac,,nebitno,,zasto je koalicija covica i ljubica pred raspadom–DA VAM ODGOVORIM–HERCEGOVCI SE KAO KAUBOJI PONASAJU–IZRODILI SU I LIJANOVICA I JURISICA,,NICIJE VJECNO NIJE,PA NI VASE–O NEKOM TRECEM ENTITETU MOZETE SANJATI–HRVAT SAM SREDNJE BIH,ZA TRECI JESAM,,SUMNJAM U REALIZACIJU–TAKO MALI A TOLIKO APETITA GLADI U BORBI ZA VLAST–ZABORAVITE VI TO–CIJENU CETE ISTO TAKO PLATITI–ZASLUZENO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*