Moon: Želimo vidjeti vlast koja je predana reformama i koja može pokrenuti zemlju kao EU i NATO

Kao što je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon naglasio prošlog tjedna, političke stranke moraju pokrenuti ozbiljne pregovore o uspostavljanju vlasti koju će činiti snažna koalicija s predstavnicima sva tri naroda zasnovana na reformskoj platformi.

Ovo je odgovoreno portalu sarajevo-x u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država na upit koji se tiče blokade uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH.

Naime, kako podsjeća spomenuti portal, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić je izjavio kako je bolje blokirati proces uspostave vlasti nego da se ona uspostavi “ne poštujući duh BiH, ne uvažavajući izborni legitimitet jednog konstitutivnog naroda i već isproban sporazum o rotaciji predstavnika naroda na ključnim pozicijama u zemlji”.

“Želimo vidjeti koja je predana reformama i koja može pokrenuti zemlju kao EU i NATO-u”, rečeno  je u američkom veleposlanstvu.

Ljubić i Dragan Čović insistiraju da na čelu Vijeća ministara bude Hrvat iz jednog od dva HDZ-a. Za svoje dvije stranke kažu da imaju 90-postotni legitimitet Hrvata u BiH, dok njihovi politički protivnici, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka Radom za boljitak tvrde da je odnos dva bloka 50:50 ili, u najgorem slučaju, 60:40, uz opasku kako je “devedesetka” dobila mandate i glasove na politici oprečnoj Čovićevoj.

U četiri kantona s hrvatskom većinom kantonalne skupštine još nisu formirane, ne postoje skupštinska tijela niti su izabrani delegati u Dom naroda Federacija BiH, zbog čega nije formirana ni Vlada FBiH. “Kvaka” leži u tome što se izvršna vlast u ovom entitetu može formirati bez Čovića i Ljubića, odnosno njihovi delegati nemaju dovoljno glasova da sruše tako koncipiranu vladu.

Inače, kako je objavilo Oslobođenje, 15 zastupnika pozvalo se na Poslovnik i sazvali sjednicu novog Doma naroda za 28. siječnja. Plan im je da usvoje odluku o privremenom finansiranju FBiH za prvo tromjesečje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*