Moore: SAD nisu protiv Hrvata, HDZ BiH i HDZ 1990 same su se isključile iz vlasti

Zamjenik američkog veleposlanika u BiH Jonathan Moore komentirajući nemogućnost konstituiranja vlasti na državnom razini istaknuo je da su oni uvijek spremni pomoći, ako netko traži njihovu  pomoć, prenosi agencija Srna.

– Stranke u Federaciji BiH  tražile su našu pomoć i međunarodna zajednica je napravila kompromis. Kao što znate neke stranke su prihvatile kompromis, a druge su se isključile iz tog procesa. Zasad nismo čuli od svih važnijih stranaka na državnom razini da traže  našu pomoć, ali ako od njih dođu takvi zahtjevi, mi smo spremni pomoći u rješenju situacije. Neke stranke su to odbile i to je njihovo pravo, ali zapravo domaći političari su odgovorni ako ima ili nema državne koalicije – navodi Moore, očito aludirajući da su se dvije vodeće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990, same “isključile iz procesa”.

Moore, kako je kazao, ima dojam  da neki ljudi ne razmišljaju o budućnosti svoje države, općine, entiteta, pa i obitelji, već da gledaju samo o vlastitim interesima i ciljevima.

– Velika je šteta što nisu našli neki kompromis. Ipak, mislim da je narod pametan i da razumije sve što se dešava u BiH, tako da oni (političari) koji misle da nema potrebe za formiranjem Vijeća ministara  neće  biti uspješni na izborima idući put,  dodao je Moore.

Govoreći o “hrvatskom pitanju u BiH” i nesporazumima u Federaciji BiH, Moor je naveo da je važno  da je u RS  formirana legalna koalicija i dodao da je “i u Federaciji  BiH koalicija – legalna”.

– Sada je pitanje što će biti na državnom razini. Ponovit ću da su se, nažalost, neke stranke same isključile iz kompromisa za federalnu vlast. Ipak se nadamo da će koalicija na državnoj razini biti šira i efikasna. Nije samo važno koje strane su uključene u koaliciju, najvažnije je kakve ćemo stručnjake imati u Vijeću ministara – napomenuo je on, naglasivši da “ima mnogo profesionalaca i u RS  i u Federaciji BiH iz raznih političkih stranaka i da će oni  moći reformama  da promijene situaciju nabolje i ubrzaju put BiH prema EU.

“Nažalost, još čujemo previše priče o brojevima –  koliko će tko dobiti ministara, tko traži ovo, a tko zahtijeva nešto drugačije.  Kad govorim o efikasnoj koaliciji, podrazumijeva se da ona mora raditi za dobrobit svih stanovnika BiH” – naveo je Moore.

Na optužbe da  SAD štite isključivo Bošnjake, odnosno njihove nacionalne interese u BiH, zamjenik američkog veleposlanik u potpunosti je odbacio takve tvrdnje.

– Svi znaju da smo mi garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, dakle svih konstitutivnih naroda,  kao i ostalih. Ne osjećamo krivicu što ovdje nema  napretka. Na kraju krajeva, narod je glasao za razne stranke i političare i na njima je sada da formiraju vlast – zaključio je Moore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*