Moratinos: "Hrvatska je na samim vratima EU-a, praktično je već unutra"

Na povratku iz Sarajeva, gdje je sudjelovao na summitu “Europska unija – zapadni Balkan”, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angelo Moratinos, u gdje se sastao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem te dao jednu za Hrvatsku iznimno važnu i ohrabrujuću izjavu. “Hrvatska je avangarda. Vi ulazite u EU 2010. najkasnije 2011. Nikoga ne trebate čekati. Važno vas je imati u EU što prije i to stoga da se ostalima u regiji pokaže da imaju europsku perspektivu, kazao je Miguel Angel Moratinos”, rekao je Moratinos.

Hrvatska je na samim vratima Europske unije, praktično je već unutra i cijeli bi pristupni proces trebao završiti 2010. ili najkasnije u početku 2011., rekao je Moratinos. “Hrvatskim bih građanima htio prenijeti poruku nade da su vrata EU-a Hrvatskoj otvorena”, rekao je Moratinos na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Na sastanku s premijerkom Kosor Moratinos je istaknuo je da je glede ulaska Hrvatske u EU optimističan i dodao da Španjolska Hrvatskoj, kao zemlji u završnoj fazi pregovora, daje punu potporu.

Moratinosove izjave osobito su važne stoga što dolazi nakon niza inicijativa koje se mogu nazvati oživljavanjem ideje o “regionalnom pristupu”, istovremenom ulasku više zemalja regije u EU, primjena koje bi odgodila ulazak Hrvatske dok još neke zemlje (najčešće se, naravno, spominje Srbija, ne budu spremne), ali i stoga što dolazi dan nakon što je belgijski premijer Iyves Leterm nakon susreta s premijerkom Kosor u Zagrebu rekao da Hrvatska neće imati nikakvih zapreka za brz završetak pristupnih pregovora čim riješi probleme brodogradilišta, suradnje s Haagom i granične prijepore sa susjedima. Budući da se u njegovoj izjavi granični prijepori sa susjedima prvi put spominju među poslovima koje treba obaviti prije ulaska u EU, Letermova je izjava protumačena kao diktiranje novih uvjeta Hrvatskoj.

Da su njegove riječi zvučale u najmanju ruku pregrubo, svjedoči i činjenica da je nekoliko sati nakon što su izgovoprene belgijsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo priopćenje u kojem ih pojašnjava. “Za današnjeg susreta u Zagrebu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor gospodin Yves Leterme, predsjednik vlade Kraljevine Belgije, izjavio je da belgijska vlada od hrvatske vlade očekuje da uloži najveće napore u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama. To se ni na koji način ne bi smjelo tumačiti kao nov uvjet za pristup Republike Hrvatske Europskoj uniji”, navedeno je u priopćenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*