Moratinos i Steiberd u dvodnevnom posjetu BiH

moratinos-steinberg-sa Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, i zamjenik državnog tajnika SAD-a James Steinberg stigli su u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini kako bi lokalne političare potakli da ubrzaju reforme neophodne za euroatlantske integracije. Odmah po dolasku u Sarajevo sastali su se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice i posebnim predstavnikom EU-a Valentinom Inzkom koji je tom prigodom, kako je priopćeno iz njegova ureda, istaknuo kako je “situacija u ovoj zemlji je uznemirujuća” te iznio mišljenje da “listopadski izbori predstavljaju priliku da se ovaj trend promijeni”.
Moratinos i Steinberd su izrazili nadu da će predizborna kampanja biti usmjerena na stvaranje boljih uvjeta za život svih građana, kao i na konkretne mjere kojima bi se osiguralo da BiH krene što brže prema EU i NATO-u. “Ove konkretne mjere odnose se na ekonomiju i općenito na reforme koje će pretvoriti BiH u vjerodostojnog kandidata za članstvo u EU”, rekao je Inzko te dodao: “To također znači da se politički lideri trebaju suzdržavati od vještačkog podizanja tenzija.”
U vezi sa pozivima na mirno razdruživanje, dužnosnici EU i SAD-a složili su se Inzkom da Dayton ne nudi takvu mogućnost. “Ovakve tvrdnje su neprihvatljive i s njima se mora prestati”, rekao je Inzko, podvukavši da BiH može postati članica EU i NATO-a jedino kao država i ne postoji druga opcija.
Također su razgovarali o ispunjenju ciljeva i uvjeta koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira za zatvaranje OHR-a. Inzko je informirao Steinberga i Moratinosa da se i mali napredak, koji je u posljednje vrijeme ostvaren, dogodio zahvaljujući OHR-u koji je sačinio popis državne imovine koji se sada može koristiti kao osnova za njenu podjelu.
Europsko-američki dvojac posjetio je i Predsjedništvo BiH, gdje su ih primili Haris Silajdžić, Željko Komšić i Nebojša Radmanović koji su tijekom sastanka kazali da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i EU, te da BiH čini izuzetne napore kako bi došla do tih ciljeva, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. Oni su naglasili da je Predsjedništvo BiH donijelo važne odluke koje se tiču uništavanja viška naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. Istakli su i da su donesene važne odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, sve s ciljem ubrzanog puta BiH ka NATO-u odnosno dobivanju MAP-a, te su iskazali nezadovoljstvo što BiH, uprkos načinjenim krupnim koracima, nije dobila MAP.
Članovi Predsjedništva BiH su, također, izrazili zabrinutost zbog u posljednje vrijeme evidentnog skepticizma koji se javlja u BiH, a tiče se ulaska BiH u NATO. Istakli su da se skepticizam povećao, kako zbog toga što BiH nije dobila MAP, ali i zbog postavljanja novih uvjeta za BiH na putu ka NATO-u.
Španski ministar vanjskih poslova Moratinos je, kao predsjedavajući EU, kazao kako je u BiH postignut napredak na putu ka EU, ali da treba ići i dalje i činiti nove korake, te da će EU u tom procesu dati svoju podršku. Istakao je da je ova godina od izuzetne važnosti za BiH, te da će EU podržati interne procese kada je riječ o budućnosti BiH, te podržati njen napredak. Najavio je održavanje sastanka na visokom nivou u lipnju u Sarajevu, na kojima bi predstavnici zemalja članica EU i SAD-a razgovarali o budućnosti zapadnog Balkana. Istakao je da je to zapravo poruka da je europska budućnost BiH i zemalja Zapadnog Balkana nepovratna, ali i da BiH izražava spremnost da stvori pretpostavke napretka na putu ka integracijama.
Steinberg je iskazao podršku američke administracije BiH na putu ka NATO-u i EU, te naglasio da SAD žele biti partneri u, kako je rekao, prevladavanju problema u BiH. Naglasio je da je potrebna dinamika u procesu napredovanja ka NATO-u i EU, te da SAD žele da BiH ide koracima koji će je dovesti do toga da bude spremna preuzeti odgovornost za članstvo u NATO i EU. On je naglasio važnost procesa uništavanja viška naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava, te iskazao spremnost eksperata NATO-a da pomognu BiH u ubrzavanju tog procesa.
Članovi Predsjedništva BiH su tijekom susreta izrazili zahvalnost SAD-u i EU zbog interesa koji pokazuju za BiH, a na sastanku je, kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, bilo riječi i o ustavnim reformama, liberalizaciji viznog režima, te o budućnosti Ureda visokog predstavnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*