Moratinos potvrdio održavanje konferencije EU-zapadni Balkan u lipnju u Sarajevu

HR-MoratinosPostignut je dogovor da se konferencija Europska unija-zapadni Balkan, u lipnju u Sarajevu održi kao neslužbeni „Gymnich” susret „svih strana”, kao što se održavaju i ministarska zasjedanja EU, priopćio je u Bruxellesu šef španjolske diplomacije Miguel Angel Moratinos.
Moratinos, predsjedatelj Vijeća ministara EU, time je na završetku sastanka šefova diplomacija europske dvadesetsedmorice, odgovorio na pitanje hoće li na sarajevskom sastanku sudjelovati dužnosnici Srbije, kao i predstavnici kosovskih vlasti u Prištini, UNMIK-a i izaslanik EU. “Mogu vam potvrditi da je konferencija u Sarajevu dobro pripremljena, da je postignut dogovor o formuli Gymnich koja će biti primijenjena. „Prema tome postignut je sporazum sa svim stranama”, istakao je Moratinos.
On je pojasnio da će to “biti velika konferencija i omogućit će da se svede jedan bilanca onog što je učinjeno nakon susreta na vrhu (EU-zapadni Balkan) prije deset godina u Zagrebu. I to kakva će, u jednom novom trenutku, biti budućnost odnosa zemalja zapadnog Balkana i Europske unije”.
“Radilo se sa svim akterima, tu konferenciju ćemo organizirati da u njoj sudjeluju svi, a ne da ne bude sudjelovanja svih strana”, rekao je.
Dodao je da EU želi da na njoj sudjeluje ne samo 27 zemalja Europske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bi “zajednički doprinijeli stabilnosti i zajamčili budućnost cijeloj regiji” zapadnog Balkana.
“Vjerujem da je za zapadni Balkan najbolji doprinos ovog (španjolskog) predsjedništva EU upravo ta konferencija u Sarajevu”, ocijenio je Moratinos.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*