Mostar dobiva park sa spomen-obilježjima nobelovcima Andriću i Prelogu

Mostarska Gradska uprava za koji dan će krenuti s provođenjem dugo najavljivanog plana – uređenjem parka u kojem će se nalaziti spomen-obilježja dvojici bh. nobelovaca Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Park će biti uređen na križanju ulice Kralja Zvonimira i Kralja Tvrtka.

Tim koji je uradio projekt uređenja parka su Dajana Šaravanja i Marinko Zovko, diplomirani inženjeri arhitekture, Drago Rozić, diplomirani inženjer geodezije, Goran Ćatić, diplomirani inženjer elektrotehnike, Nives Šunjić, diplomirani inženjer građevine, i Milica Dogan, diplomirani inženjer hortikulture.

Sve potrebne dozvole za izgradnju ovog parka su dobivene, tako da više ništa ne koči ovaj projekt. Preduvjeti za podizanje spomenika u Parku nobelovaca su se počeli stvarati, bespravni objekti koji su se tamo nalazili su srušeni, ostao je još jedan koji će se rušiti idući tjedan tako da više ništa ne koči uređenje ovoga parka.

Grad je za uređenje ovog parka izdvojio oko 40 tisuća maraka, a spomenike nobelovcima će podići Matica hrvatska koja je i inicijator projekta.

Nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog dobit će svoje spomen-obilježje i njihovi spomenici bit će otkriveni na sam dan otvaranja međunarodne kulturne manifestacije Mostarsko proljeće, Dani Matice hrvatske 15. travnja 2012.

Na osnovi ranije odabranog rada, radit će se djelo akademskog kipara Zorana Jurića iz Zagreba, koji je uradio poprsja dvojice nobelovaca. Financijska sredstva za izgradnju spomen-obilježja osigurat će Matica hrvatska i HKD Napredak preko svojih sponzora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*