MOSTAR Hrvati i Bošnjaci različito doživljavaju Dan državnosti BiH

U povodu sutrašnjeg blagdana, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji se obilježava u znak sjećanja na zasjedanje ZAVNOBiH-a kada su vijećnici tog tijela potvrdili državnost BiH, planiranu tada u okvirima komunistički vođene jugoslavenske federacije – u Gradu na Neretvi izdano je upozorenje o obvezi isticanja državne zastave naše zemlje, a zanimljiva su bila i zbivanja na sjednici Gradskoga vijeća.

– Na osnovi Članka 14. i Članka 15. Zakona o uporabi grba i zastave u Federaciji Bosne i Hercegovine Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara upozorava sva poduzeća, tijela vlasti i druge pravne osobe te fizičke osobe koje samostalno obavljaju gospodarske djelatnosti da su dužni na Dan državnosti, 25. studenoga, istaknuti zastave na svojim objektima u skladu s važećim propisima o načinu isticanja grba i zastave. Nepoštivanje ove obveze podliježe prekršajnim sankcijama, stoji u priopćenju koje je potpisao šef Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija.

Hrvatski bojkot sjednice?!

A svečanoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, koja je održana povodom 25. studenog, danas nisu prisustvovali vijećnicii iz reda hrvatskog naroda, ni gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Tijekom svečane sjednice, koja je održana u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”, predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić naglasio je da je Mostar uvijek znao prepoznati prave vrijednosti u kriznim vremenima, te da je ponosan što je antifašizam ostao dio identiteta Mostara.

Na pitanje novinara zbog čega svečanoj sjednici nisu prisustvovali hrvatski odbornici, Ćorić je rekao da je gradonačelnik Bešlić na službenom putu, a da nije upoznat s razlozima drugih vijećnika.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Faruk Ćupina smatra da je nedolazak Hrvata na svečanu sjednicu pitanje morala i licemjerstva, te dodao da će “uprkos retrogradnim snagama BiH sutra biti bolja i jača”.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović izjavio je da na sjednicu nije došao zbog ranije preuzetih obveza.

– Ne znam za nedolazak svih Hrvata, nije riječ o dogovoru. Mislim da je u pitanju slučajnost, izjavio je Vidović, a iste odgovore Srni je dalo još nekoliko hrvatskih vijećnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*