Mostarska zračna luka dostigla predratne brojke

aerodrom-mostarMeđunarodna zračna luka u Mostaru sa 86.000 putnika u 2012. godini dostigla je prijeratne brojke. Oko 90 posto letova su charter letovi putnika za Međugorje.

Tu, svakako, ima mjesta dodatnom povećanju broja putnika, međutim, potrebna su i dodatna ulaganja, kao i veća pomoć domaćih vlasti.

“Najviše turista dolazi za Međugorje i tu smo postali značajan subjekt, pored Splita, Dubrovnika i Sarajeva. Tu činjenicu treba iskoristiti jer su se domaće turističke agencije, koje imaju ugovore s Hrvatskom, napokon okrenule prema mostarskoj luci. Međutim, na veliko iznenađenje, on nije u planu Federalne vlade za financijsku pomoć, a ni iz gradskog priračuna se ne može ništa očekivati jer on još nije donesen. Županija će pružiti pomoći za poticaj za razvoj turizma“, izjavio je za Federalni radio direktor Zračne luke u Mostaru Marin Raspudić.

Zračna luka je dugo bila zanemarena zbog privatnih interesa brojnih manjih privatnih agencija, što je rezultiralo podređenim položajem Mostara i Hercegovine.

Predsjednik turističke zajednice Zapadnohercegovačke županije Grgo Mikulić smatra da bi se turisti mogli zadržati samo ako domaće turističke agencije počnu organizirati njihov dolazak u Hercegovinu.

“Dok god dolaze posredstvom agencija iz Dubrovnika i Splita, bit će to samo jednodnevni izleti i novac će trošiti u primorskim gradovima. A situacija bi mogla biti obrnuta: da turistima ponudimo smještaj u Hercegovini i vodimo ih u jednodnevne izlete u Dubrovnik, Split ili Makarsku”, kaže Mikulić za FR.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*