Muftija Smajkić: Hrvati žele izazvati sukobe u FBiH

Bošnjaci su u dijelovima većeg bh. entiteta s hrvatskom većinom bukvalno građani drugog reda, otvoreno im se prijeti prilikom svakog pokušaja da ukažu na svoje postojanje, a jedan od takvih primjera je i Livno, gdje su zbog obnove džamije Ćurčinica, inače nacionalnog spomenika, posljednjih dana na udaru bošnjački povratnici, piše Dnevni avaz.

List navodi riječi mostarskog muftije Seid Smajkić koji kaže da je pribavljena sva dokumentacija, sve dozvole za gradnju, od najniže, lokalne, preko federalne, do državne razine. “Čak i Daytonski sporazum garantira obnovu svih porušenih objekata, pogotovo vjerskih. Vjerujte, ovo je samo izmišljanje razloga za konflikt. Hrvati tvrde da su ugroženi u Livnu zbog gradnje džamije i nekoliko objekata oko nje. Zbilja se ne mogu tome načuditi”, tvrdi muftija Smajkić.

On vjeruje da su u sve ovo indirektno upetljane i lokalne vlasti, odnosno političke stranke. “Oni nisu mogli izbjeći da nam daju dozvole, ali onda lukavo pobunjuju razne udruge kako bi se spriječila gradnja Božije kuće”, kaže Smajkić.

Cijeli slučaj Smajkić dovodi i u vezu s Hrvatskim narodnim saborom te kaže: “Ti ljudi nagovoreni su od politike. Oni žele zaoštriti odnose u FBiH, jer su protiv federalne vlasti. Žele izazvati sukobe.”

“Gledajte, toliko godina nakon rata na lokalom radiju se govori i o plamenu koji će neko potpaliti ako muslimani nastave graditi džamiju! To su strašne poruke. Doslovno se prijeti da oni koji nastave gradnju džamije preuzimaju odgovornost za sve ono što se može dogodti, pa i sukobe! To govori o toj namjeri izazivanja sukoba. Zašto ne djeluje tužiteljstvo? Gdje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko”, pita se muftija Smajkić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*