Muhamed Filipović: Bio sam protiv izlaska BiH iz Jugoslavije

Pesimist sam i ne vjerujem da će doći do bilo kakvog dogovora o budućnosti Bosne i Hercegovine, izjavio je za srbijanski “Press” Muhamed Filipović, član Akademije nauka BiH i jedan od najpoznatijih bošnjačkih intelektualaca.

“Nisam pristalica socijaldemokracije koja jednom konstitutivnom narodu oduzima pravo da legitimno izrazi svoju volju kao što je to Lagumdžija učinio Hrvatima u BiH. Željka Komšića su ponovo postavili za hrvatskog člana Predsjedništva iako su veoma dobro znali da će za njega glasati jedino Bošnjaci”, rekao je Filipović i dodao kako SDP jest bošnjačka stranka. “Ma normalno je da su bošnjačka stranka, a priče o multietničnosti mogu prodavati onima koji ih ne znaju! SDP je stranka za kratkoročnu upotrebu”, pojasnio je Filipović.

Istaknuo je kako je golem doprinos besperspektivnosti zemlje dalo bošnjačko političko vodstvo iz devedesetih godina, na čelu sa Alijom Izetbegovićem. On smatra da su Izetbegović i suradnici napravili katastrofalnu grešku odlukom da BiH odvoje od Jugoslavije, koja je, prema njegovim riječima, predstavljala državu u kojoj su bili riješeni nacionalni problemi i Srba i Bošnjaka i Hrvata.

“Kad je Izetbegović odlučio da BiH izdvoji iz Jugoslavije, ja sam bio jedan od najvećih protivnika te ideje. Još 1991. sam zajedno sa Adilom Zulfikarpašićem pokrenuo inicijativu o postizanju dogovora sa Srbima kako bi se izbjegao rat. Zalagao sam se za direktan sporazum između Srba i Bošnjaka i tim povodom sam išao u Beograd. Nikad nisam smatrao da je za Bošnjake dobro rješenje da odu iz Jugoslavije”, izjavio je Filipović.

“Izetbegoviću sam bezbroj puta govorio da njegova politika ne vodi ničem dobrom. Kad je pod utjecajem zapadnih sila pristajao vući poteze koji su nanijeli veliku katastrofu Bošnjacima, stalno sam ga pitao zašto to radi. Odgovor nisam dobio”, kaže Filipović.

Govoreći o Srbima u BiH, Filipović je rekao: “Nemam nikakvih problema da jasno kažem da početkom devedesetih u BiH nije uvažena njihova politička volja.”

Na pitanje postoji li rešenje za krizu koja trenutno potresa BiH, odgovorio je kako lideri tri konstitutivna naroda trebaju sjesti i dogovoriti se kako bi svi bili zadovoljni. “Nema mjesta za rješenja koja će smetati bilo kojem narodu. Za to je potrebno i pameti i dobre volje. Toga, nažalost, ovdje nema”, rekao je Filipović.

4 Comments

  1. Steta sto ovakvi ljudi nikad ne dobiju povjerenje naroda. Narod radije glasa za tipove poyut Slobe, Franje, Alije, Mila,…

  2. Tunjo dosadan si bogu i narodu.Idi nanu čuvaj doma i uživaj u mirovini.Od tvoji komentara i vrijeme je prevrtljivo.

    • sta je PASA sada ti se ne svidja ni SIGURNO NAJVECI MUSLIMANSKI INTELEKTUALAC,,TUNJO JE BOGAT I PAMETAN MUSLIMAN–izgleda da postuje i druga DVA KONSTITUTIVNA NARODA U BIH–tvoje lazno pravastvo NE,,ILI SE NA POGRESNOM MJESTU ZA PRAVASA PREDSTAVLJAS.

  3. Tunjo prića po potrebi oni koji slušaju misli čovjeka koji svaki dan mjenja stavove.Išao i potpisivao dogovore u Beograd sa Slobom.Nisam zaboravio povjest da znam njegove rabote sa strankom MBO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*