MUP raspisao tjeralicu za Sanaderom, bivši hrvatski premijer uhićen u Austriji?

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za Ivom Sanaderom, bivšim hrvatskih premijerom, kojega se traži zbog udruživanja za počinjenje kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti.

Raspisivanje tjeralice zapovjedio je sinoć USKOK nakon što je istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić na posebnom ročištu Sanaderu odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Zagrebački odvjetnik Mate Matić, kojemu je sinoć Sanader poslao SMS da će se u Hrvatsku vratiti za tri-četiri dana, izjavio je jutros u emisiji Hrvatskog radija Poligraf da Sanadera ne može braniti zbog sukoba interesa, budući da je odvjetnik osumnjičenom članu Uprave Hrvatskih šuma Darku Beuku u slučaju Fimi media. Rekao je da je u vezi s tim kontaktirao s USKOK-om.

U tijeku je pretraga Sanaderove kuće tijekom koje bi trebala biti izuzeta dokumentacija koja se pronađe, a povezana je s predmetima zbog kojih je protiv njega počeo postupak.

Još se ne zna gde je bivši premijer. Sva nagađanja su neslužbena, nepotvrđena, pa tako i informacija da je sletio u jednu londonsku zračnu luku. Sanader legalno posjeduje diplomatsku putovnicu.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je sinoć u trećem Dnevniku HTV-a kako su od slovenske policije dobili podatak da Ivo Sanader nije uzletio, odnosno nije bio putnik ni na jednoj zrakoplovnoj liniji iz Slovenije prema inozemstvu.

Bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti. Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito izvlačenja novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke.

Doznaje se i da je za zloporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe – Robert Ježić, vlasnik Dioki Grupe i Novog lista, koji je uhićen popodne, Ivan Mrljak iz HEP-ova društva Opskrba i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Prema neslužbenim informacijama, Ivo Sanader u petak je uhićen u Austriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*