Muselimović: Purda nije znao da je za njim raspisana tjeralica

Braniteljski tim Tihomira Purde – Josip Muselimović i Ana Primorac, demantirali su danas na konferenciji za novinare u Mostaru  izjavu hrvatskog ministara unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da je Purda 2007. godine obaviješten o tome da se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici, prenosi Fena.

“Purda me je jutros nazvao iz Zenice i on je konsterniran i zatečen izjavama ministra Karamarka, pa me je zamolio da takvu informaciju najenergičnije opovrgnem kao notornu neistinu”, kazao je Muselimović.

“Purda mi je kazao ‘Još će svijet stvarno pomisliti da sam budala, da sam znao za tjeralicu, a išao sam preko granice’, dodao je Muselimović.

Skandal prvog reda

On je novinarima pokazao i navodne izjave koje je Purda potpisao, a koje se sastoje od dva fotokopirana lista sa zacrnjenim dijelovima. Izjave su napisane na jeziku koji ne govori niti kojim se služi Purda, kazao je Muselimović, dodavši kako je Tihomir Purda porekao vjerodostojnost i autentičnost dijelova izjave koje su mu predane.

Jedini dokaz na koji se pravosudna tijela Republike Srbije pozivaju u svom rješenju o provođenju istrage, a koji je opet osnova za molbu o izručenju i koji pravosudna tijela BiH o izručenju prihvaćaju, to su te izjave, napomenuo je Muselimović.

To je skandal prvog reda da država moliteljica zasniva kaznenu odgovornost za ratni zločin, gdje je predviđena kazna dugotrajnog zatvora, bez ikakvog dokaza, već na izjavama koje su pribavljene u teškim okolnostima, odnosno u logoru, istaknuo je Muselimović.  Pravosudna tijela Republike Srbije nisu dostavila ni jedan dokaz o tome da je Purda kriv za ono što mu se stavlja na teret, smatra Muselimović.  Po njegovom mišljenju, Purda se i dan danas nalazi u zatvoru na temelju dva lista nekakvih fotokopija.

“Purda je u ponedjeljak saslušan pred Tužiteljstvom BiH. Ja ne želim ponavljati, ali, vjerujte mi, da je bilo vrlo neprijatno slušati što je sve taj čovjek prošao u logoru i on se uopće ne sjeća da je tu izjavu potpisao, a kazao je ‘da su mi donijeli bilo što, ja bih to sigurno potpisao jer mi je život bio ugrožen'”, kazao je Muselimović.

Uložena žalba

Rješenjem suda BiH od 16. veljače ove godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim tijelima Republike Srbije potraživanog Tihomira Purde.

Na predmetno rješenje odvjetnički tim Tihomira Purde uložio je žalbu Prizivnome vijeću Suda BiH, a Muselimović očekuje kako bi to vijeće odluku moglo donijeti već ovaj tjedan.

“Sutra i prekosutra bi će saslušani suosumnjičene osobe u tom predmetu, opet po zahtjevu Srbije, i ja sam duboku uvjeren da će nakon njihovih iskaza Srbija odustati od daljnjeg postupka protiv Tihomira Purde”, kazao je Muselimović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*