Muslimani danas proslavljaju Ramazanski bajram

Muslimani širom svijeta danas slave Ramazanski bajram. Središnja svečanost u Sarajevu održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a bajramsku svečanu molitvu predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mustafa efendija Cerić. Ramazanskim bajramom obilježava se i kraj posta, a slavi se tri dana.

Cerić je pozvao vjernike na solidarnost, ističući da je veliki broj ljudi suočen sa bijedom i siromaštvom. “Pozivam sve imućne i savjesne ljude da se udružimo u sveobuhvatnu akciju iskorjenjivanja gladi i siromaštva u našoj zajednici i našem društvu”, rekao je Cerić.

Ističući da drugog puta nema, reis je dodao da svaki musliman Bošnjak treba da bude odgovoran za drugog muslimana Bošnjaka u radosti i žalosti, u zdravlju i bolesti, u imetku i neimaštini.

Nakon 18 godina od rušenja Ferhadije, jutros je prvi put klanjan bajram namaz u toj banjalučkoj džamiji koja je još u izgradnji. “Mogla se jutros primjetiti radost, ali i suze radosnice i nevjerica kod pojedinih džematlija, Bošnjaka, jer nisu mogli vjerovati da ćemo ipak klanjati bajram namaz u zidinama Ferhadije”, kaže muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić zadovoljan i brojem prisutnih vjernika, a posebno mlađih. Uz čestitke povodom Ramazanskog bajrama, ef. Čamdžić prenio je poruku suživota, sloge i tolerancije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*