Mustafa Cerić otvorio Ferhat-pašinu knjižnicu u Banjoj Luci

U prisustvu reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, premijera RS-a Milorada Dodika, ministara vlada Federacije BiH i RS-a danas je u Banjoj Luci otvorena jedna od najstarijih knjižnica u tom gradu, Ferhat-pašina knjižnica, smještena u zgradi banjalučkog muftijstva.

Knjižnica, koju je otvorio reis Cerić, trenutno ima preko 8.000 knjiga i više od 3.000 naslova, a otvorena je uz pomoć Vlade Federacije BiH, Gradske biblioteke Sarajeva, dok su pomoć u obnovi knjižnog fonda najavili i predstavnici vlasti RS-a.

Reis Cerić je nakon otvaranja naglasio kako Islamska zajednica nikada neće zaboraviti neke plemenite geste Vlade RS-a, ali je u isto vrijeme to neće sprečavati da ukazuje na stvari kojima nije zadovoljna.

U tom kontekstu reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je pozvao nadležne predstavnike u RS-u da pomognu izgradnju u ratu porušenih historijski značajnih džamija u Banjoj Luci, Arnaudije i Kazanferije, ali i u otvaranju Medrese.

Reis Cerić je rekao i da se danas „mnogo bolje“ osjeća u Banjoj Luci, nego ranijih godina. “Činjenica je da se ovdje mnoge stvari mjenjaju na bolje i to treba kazati, treba biti ponosan, posebno na izgradnju Ferhadije”, naglasio je i podsjetio da je obnova te 1993.godine porušene džamije počela kada je Vlada RS-a izdvojila značajna sredstva za tu namjenu. “Islamska zajednica BiH to nikada neće zaboraviti, ostavljajući sebi pravo da i dalje ukazuje na stvari koje nam se ne sviđaju”, dodao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Zahvalio se i ministru za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omeru Brankoviću i banjalučkom muftiji Edhemu ef. Čamdžiću na svemu što su uradili u banjalučkom muftijstvu.

Premijer RS-a Milorad Dodik kazao je, nakon što je obišao Ferhadiju koja je u izgradnji, da je Vlada RS-a za obnovu te džamije do sada dala 1,4 miliona maraka i najavio da će se pomoć sigurno nastaviti.
Razgovore s predstavnicima banjalučkog muftijstva oko otvaranja Medrese najavio je ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović. “Volio bih da danas ne moram govoriti o Ferhadiji, jer da smo bili ljudi, ne bismo je ni srušili, pa ponovo gradili. Za mene to nije samo džamija, to je moje djetinjstvo, moja mladost. Počašćen sam svim što je reis danas kazao, posebno rečenicom da se bolje osjeća u Banjoj Luci, jer i treba da se osjeća dobro. Ovo je vaš grad”, poručio je Kasipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*