Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici ponovno otvoren za posjetitelje

Šest mjeseci nakon početka radova na uređenju stručnog postava muzejskih eksponata smještenih u prizemlju Franjevačkog samostana u Fojnici, posao je priveden kraju, a vrata muzeja ponovno su otvorena za posjetitelje.

U prizemlju zgrade Muzeja može se pogledati 48 vitrina s različitim eksponatima koje su fojnički fratri skupljali kroz šest i pol stoljeća postojanja Samostana. Sredstva za ovaj projekt osigurale su Vlade Republike Hrvatske koja je izdvojila 31 tisuću maraka i Federacije BiH koje je, preko Ministarstva kulture, osigurala 20 tisuća maraka.

“Ovdje u Samostanu u Fojnici imamo korijene države BiH. Oni neće trajati vječno, a naša je dužnost, koliko god je to moguće, produljiti im vijek trajanja”, kazao je na svečanosti otvorenja, fra Janko Ljubos, kustos Muzeja. Kako je pojasnio fra Janko, nakon što je otvorena umjetnička galerija, sređen arhiv te uređen dio muzejskog postava, tri četvrtine posla na očuvanju bogatog književnog i muzejskog blaga Franjevačkog samostana u Fojnici, jednog od tri najstarija u BiH, je urađeno. Najavio je da predstoji uređenje stručnog postava Muzeja na prvom katu, numizmatičke zbirke, filatelije, crkvenog ruha i zlatnog i srebrnog posuđa, sobe franjevačkih velikana, fojničkog grbovnika, ahdname i plašta te ostalih muzejskih predmeta, te je izrazio nadu da će se taj dio posla uraditi u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.

“Čeka nas i digitalizacija knjižnog fonda, izrada turističkog vodiča te iznalaženje sredstava za zapošljavanje barem tri stalna djelatnika, portira, vodiča i bibliotekara. Nadam se da će Vlada naše Srednjobosanske županije, po uzoru na Vlade nekih drugih županija, pronaći sredstva za barem tri zaposlena u Muzeju. Samostan Gorica u Livnu ima ih sedam, koje plaća Vlada Zapadnohercegovačke županije i Općine Livno”, kaže fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici.

Zbog nedostatka sredstava, Muzej franjevačkog samostana u Fojnici ponovno se zatvara 15. studenog, jer fratri nemaju sredstava za grijanje. “Prava je šteta zatvoriti ponovno muzej jer samo ovog ljeta, zbog radova na uređenju, vratili smo brojne turiste koji su ga željeli pogledati”, kaže fra Janko Ljubos, kustos Muzeja.

Muzej, knjižnicu, arhiv i sve ono što su fratri stoljećima skupljali uredili su stručnjaci Arhiva i Zemaljskog muzeja BiH. Amir Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, izrazio je spremnost za pružanje pomoći fratrima u očuvanju “rasadnika kulture”, kako je Busuladžić nazvao Samostane u BiH.

“Kad smo došli ovdje u rano proljeće dočekali su nas hladni zidovi i topla srca fratara i časnih sestara koji su nam cijelo vrijeme bili na usluzi. Zbog njih nam nije bilo teško završiti radove u rekordnom roku”, istaknula je Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Franjevački samostan i kulturno-povijesnu riznicu koju čuva kroz skoro sedam stoljeća nastaviti će potpomagati Vlada RH, ističe Marijana Mikulić, iz Veleposlanstva RH u Sarajevu, koja uvjerava da će se zauzeti za što skoriji nastavak radova na uređenju Muzeja u Fojnici, javlja web portal Franjevačkog samostana u Fojnici. [kta/f.p.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*