Na Božićnom primanju kardinala Puljića u Sarajevu okupio se vjerski i politički vrh BiH

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić s najbližim suradnicima priredio je drugog dana Božića tradicionalno Božićno primanje u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. Na Božićnom prijemu nazočni su bili vjerski predstavnici među kojima: reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić te delegacije Mitropolije dabrobosanske i Hebrejske zajednice u BiH.

Kako je javila kta, Božićnom primanju odazvali su se i najviši državni predstavnici vlasti na čelu s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara Draganom Vrankićem te predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, zatim entitetski predstavnici vlasti predvođeni predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom, predsjednikom Vlade Nerminom Nikšićem i predsjedajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denisom Zvizdićem te kantonalni, gradski i općinski predstavnici vlasti među kojima je bio i sarajevski gradonačelnik Alija Behmen.

Reis Cerić i kardinal Puljić opušteno su razgovarali tokom ovog primanja i svakako da prijateljsko ozračje koje je vidljivo na fotografijama s prijema, šalje pozitivnu poruku o toliko potrebnoj toleranciji u BiH

Prijemu su nazočili i gotovo svi predsjednici stranaka te brojni veleposlanici na čelu s veleposlanikom Republike Hrvatske Tončijem Staničićem kao i drugi domaći predstavnici društvenog, znanstvenog i kulturnog života te međunarodni predstavnici kao i predstavnici dobrotvornih i nevladinih organizacija.

Uz kardinala Puljića na primanju su bili: apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico i njegovi suradnici, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran te najbliži suradnici kardinala Puljića u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom kao i predstavnici raznih crkvenih institucija i redovničkih zajednica na čelu s predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. Ivankom Mihaljević.

U uobičajenom prigodnom obraćanju kardinal Puljić je ponajprije zahvalio svima na čestitkama i lijepim željama za Božić i za Novu godinu te uputio pozdrav i dobrodošlicu svima nazočnima. Zahvalio je svima koji su učinili da slavlje Božića bude vidljivo, a osobito predstavnicima medija koji su pratili božićna događanja i uprisutnili ih u javnosti. Kazao je kako mu je posebno drago što je slavlje Božića, prema njegovim saznanjima, proteklo mirno i bez provokacija.

Podsjećajući na simboliku Božića, u kojem kršćani prepoznaju približavanje čovjeka Bogu, kardinal Puljić je rekao kako su svjedoci udaljavanju ljudi jedni od drugih na raznim razinama iako se radi na procesu integracije i globalizacije:

“Do sada se proces integracije pokazao manjkav jer nedostaju osnovne moralne i duhovne vrjednote koje moraju biti temelj približavanja čovjeka čovjeku na trajnim vrijednostima, a ne samo na koristi, interesu, profitu i potrošnji. Mnogi stalno spominju recesiju, a ona je u biti depresija”, kazao je kardinal Puljić napominjući kako i čestitanje Božića stvara ozračje povjerenja i otvorenosti, uvažavanja različitosti u jednakopravnosti.

Kardinal Puljić je podsjetio kako je prošle godine na Božićnom primanju spomenuo problem PDV-a koji se ne vraća crkvenim institucijama te kazao da stoje pred invalidnom državom koje ne rješava probleme koji se tiču prava i sloboda Crkava i vjerskih zajednica spomenuvši nedonošenje zakona o restituciji i denacionalizaciji, zakona o vjerskim blagdanima, o socijalnom i mirovinskom osiguranju vjerskih službenika itd.

Zapitao je i kada će zaustaviti nemoral i kriminal u društvu?

– Svi bi htjeli da bude bolje, ali bez nas i bez Božje pomoći neće biti bolje. Bog neće izostaviti svoju pomoć, ako čovjek pokaže spremnost i dobru volju, istaknuo je kardinal Puljić zaželjevši svim katolicima čestit Božić i božićne blagdane te da u 2012. godini sve prati Božji blagoslov u dobru zdravlju, iskrenoj suradnji, slozi i miru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*