Na današnji dan – 11. veljače

11. veljače

1650.
– U Stockholmu je umro francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Descartes kojeg se smatra ocem novovjekovne filozofije (rođen je 31. ožujka 1596. godine u La Hayeu).

1814.
– Proglašena samostalnost Norveške od Danske.

1847.
– U mjestu Milanu u Ohiju rođen američki izumitelj Thomas Alva Edison.

1852.
– Bokelj Ivan Visin isplovio iz Antwerpena na brodu Splendido. Kad je 7 godina kasnije doplovio u Trst, postao je prvi Hrvat koji je oplovio svijet i šesti pomorac uopće kojemu je to pošlo za rukom. Učino je to za vlastiti račun i o vlastitu trošku.

1858.
Gospa se ukazala u Lurdu, djevojčici Bernardici Suobirous.

1877.
milan-ogrizovic– U Senju je rođen hrvatski književnik Milan Ogrizović (umro je 25. kolovoza 1923. u Zagrebu). Godine 1908. biran je za narodnog poslanika na pravaškoj listi. Neko vrijeme, do Prvog svjetskog rata, bio je lektor u Zemaljskom kazalištu, a u poraću profesor Glumačke škole. Pisao je pjesme i satire, a najpoznatije su njegove drame “Dah”, “Hasanaginica” i “Prokletstvo”. Povremeno se bavio glazbenom kritikom, a posebnu pozornost posvećivao je operi te je pisao libreta za njih. Autor je tragičnoga igrokaza “Nepoznati” o životu Vatroslava Lisinskog. Baveći se sporadično i književnom kritikom, Ogrizović je najavio dva najveća hrvatska pisca svojega doba Antuna Gustava Matoša i Miroslava Krležu. Milan Ogrizović umro je 25. kolovoza 1923. godine u Zagrebu.

1929.
– Potpisan je prvi Lateranski sporazum kojim je Vatikan uspostavljen kao nezavisna suverena enklava unutar Italije.

1931.
– Umro Bela Čikoš-Sesija, hrvatski slikar i jedan od osnivača Društva hrvatskih umjetnika.

1963.
Beatlesi su započeli snimanje svojeg prvog albuma pod nazivom Please Please Me.

1975.
– Prvi put u povijesti svojeg parlamentarizma Velika Britanija dobila je za vođu Konzervativne stranke ženu političara Margaret Thatcher.

1979.
Ajatolah Homeini preuzeo je vlast u Iranu, te je na posljetku postao vrhovni vođa Islamske republike.

1989.
djukanovic-bulatovic-milosevic-2– Ispred Skupštine Crne Gore održan je masovni “miting” na kojem je zatraženo smjenjivanje državnog i partijskog rukovodstva. Pod velikim dvodnevnim pritiskom demonstranata to rukovodstvo je podnijelo ostavke, a na političku scenu Crne Gore stupila je grupa mladih komunista na čelu s Momirom Bulatovićem i Milom Djukanovićem.

1990.
– Nakon 27 godina provedenih u zatvoru, na slobodu je pušten Nelson Mandela, vođa pokreta za ravnopravnost crnaca južne Afrike.

20120211

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*