Na današnji dan – 12. ožujka

12. ožujka

515. pr. Kr.
– Dovršena je izgradnja Hrama u Jeruzalemu.

1537.
– Nakon ogorčene bitke, tvrđava Klis pala je u ruke Turaka, koji su smaknuli njezina junačkog kapetana Petra Kružića a samu tvrđavu pretvorili u sjedište upravne jedinice Kliškog sandžaka. Preživjeli Uskoci, kojima je Klis kroz srednji vijek bio središte, nakon toga su preselili u Senj odakle su nastavili borbu protiv Turaka i Mlečana.

1881.
– Rođen Mustafa Kemal Atatürk (na slici), turski oficir (paša) i političar, osnivač moderne Turske republike.

1894.
– Prodana prva boca Coca Cole.

1913.
– Canberra postala glavni grad Australije.

1935.
– Umro Mihajlo Pupin, američko-srbijanski naučnik i izumitelj.

1938.
– Wehrmacht je okupirao Austriju, koja je na posljetku postala Ostmark, pokrajina u Njemačkom Reichu.

1992.
– Hrvatske pomorske snage prvi put uplovile u ratnu luku Lora.

1994.
– Nakon dvodnevnih razgovora između vojnih izaslanstava HVO i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, u nazočnosti američkog generala Johna Galvina, potpisali u Splitu Sporazum o načelima ustroja savezne vojske BiH, a dogovoreno, također, da sve postrojbe stranih država, osim onih koje imaju suglasnost Republike BiH ili UN, napuste teritorij BiH.

1996.
– U napuštenu Ilidžu, predgrađe Sarajeva, ušla policija Federacije BiH.

2003.
djindjic-atentat– Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu ubijen srpski premijer Zoran Đinđić. Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije, s prozora ureda 55 na drugom katu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata. Stvarni nalogodavci atentata, koji je bio pokušaj državnog udara, do danas nisu pronađeni U srpskim medijima je nakon ubojstva plasirana priča da je Đinđić bio žrtva obračuna mafije, čiji je navodno i sam bio dio. Prava istina se počela otkrivati kasnije, iako većina građana Srbije od samog početka nije povjerovala u službenu verziju.

20120312

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*