Na današnji dan – 12. veljače

12. veljače

1804.
immanuel-kant– U Königsbergu je umro njemački filozof Immanuel Kant. Iz tvrdnje po kojoj se samo dobra volja kao autonomna može apsolutno pokazati dobrom, Kant dolazi do kategoričnosti svoga temeljnog moralnog zakona, do čuvenog kategoričkog imperativa: “Radi tako da bi maksima tvoga djelovanja s pomoću tvoje volje trebala postati općim prirodnim zakonom”. Kantova je etika dala volji karakter autonomije. S Kantom je otpočeo proces razvoja njemačke klasične filozofije.

1809.
– Rođen je američki državnik Abraham Lincoln. Kao član Kongresa (od 1847. do 1849.) istupa protiv uvođenja ropstva na novim područjima Sjedinjenih Država. 1854. godine sudjeluje u osnivanju nove Republikanske stranke i kao njezin kandidat, 6. studenog 1860. izabran je za predsjednika SAD-a. Do ožujka 1861. sedam je južnih država napustilo Uniju i osnovalo konfederaciju s Davisom Jeffersonom na čelu. U travnju iste godine počinje Građanski rat koji završava pobjedom Sjevera i oslobađanjem crnih robova. Lincoln je za predsjednika izabran i na izborima 1864., a ubijen je godinu dana kasnije u atentatu koji je na njega izvršio fanatični pobornik ropstva, glumac John Wilkes Booth.
– rođen Charles Darwin, engleski prirodoslovac, osnivač teorije o evoluciji živih bića

1818.
Čile je pod vodstvom generala Bernardoa O’Higginsa formalno proglasio nezavisnost od Španjolske.

1912.
– Abdicirao je posljednji kineski car Pu Yi, a Kina je postala republika.

1961.
– Objavljeno je da su pripadnici separatitičkog pokreta Katange ubili premijera Konga i nacionalnog heroja Patricea Lumumbu. Nikada nisu otkriveni datum i okolnosti pod kojima je ubijen.

1974.
– U Moskvi je uhićen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i protjeran je iz zemlje. Nakon dva desetljeća provedene u emigraciji u SAD-u, 1994. se vratio u Rusiju.

1986.
– Sjedinjene Američke Države izručile Jugoslaviji Andriju Artukovića, ministra unutarnjih poslova Nezavisne Države Hrvatske.

1992.
Hrvatska i Makedonija međusobno se priznale kao samostalne i neovisne države.

1995.
– U Orašju je formirana Posavska županija. Time je zaživjela prva županija s hrvatskom većinom u BiH.

1999.
Poljska, Mađarska i Češka, prve od bivših članica Sovjetskog bloka, priključile su se NATO-u.

2002.
– U Haagu počelo suđenje Slobodanu Miloševiću, zbog ratnih zločina na Kosovu i Hrvatskoj, te genocida u Bosni i Hercegovini.

20120212

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*