Na današnji dan – 13. siječnja

13. siječnja

1898.
Émile Zola objavljuje članak J’accuse. Riječ je o otvorenom pismu predsjedniku Republike u kojem je ukazao na makinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje časnika Alfreda Dreyfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Dreyfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi.

1917.
– U Velikoj Britaniji žene dobile pravo glasa.

1941.
– Umro je veliki irski književnik, poznat posebno po svom romanu “Uliks” – James Joyce. Hrvatska se može pohvaltiti činjenicom kako je Joyce jedno vrijeme živio u Puli, radeći kao učitelj engleskog jezika…

1991.
– U Kninu minirana dva kioska kojima su vlasnici Hrvati.
– Počela je “Pustinjska oluja” u Kuvajtu. Oči svijeta okrenute su prema Bliskom Istoku, i malo pažnje se poklanja događajima na jugoistoku Europe.

1992.
Vatikan priznao Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu.
– Četnici i pripadnici JA zapalili mjesnu crkvu u selu Maljkovu nedaleko Sinja i opljačkali imovinu tamošnjih seljaka.

1996.
– Američki predsjednik Bill Clinton, nakon obilaska američkih vojnika u Italiji, Mađarskoj i BiH, posjetio Hrvatsku, gdje je u zagrebačkoj zračnoj luci razgovarao s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Tijekom boravka u BiH, Clinton je u Tuzli razgovarao s Alijom Izetbegovićem.

2012.
– Talijanski kruzer “Costa Concordia”, na kojem se nalazilo 3216 putnika i 1013 članova posade, udario u podmorski greben i počeo se opasno naginjati, da bi se na kraju prevrnuo. Poginule su 32 osobe. Tijela dvoje stradalih, Russella Rebella, 33-godišnjeg člana posade te ono 50-godišnje putnice Marije Grazije Trecarichi još niu pronađena. Kapetan broda Francesco Schettino je optužen za skretanje s kursa, kako bi impresionirao putnike, posadu i pozdravio lokalno stanovništvo. Protiv njega se trenutno vodi sudski postupak za višestruko ubojstvo te za bijeg s nasukanog broda, no Schettino ni godinu dana nakon tragedije nije preuzeo odgovornost. “kapetan kukavica”, kako su ga mediji prozvali, u intervjuu za talijansku La Stampu kazao je da je i on sam žrtva, jer su ga mediji prikazali gore nego Osamu bin Ladena.

20120113

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*