Na današnji dan – 13. veljače

13. veljače

1633.
– Na današnji je dan Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u “znanstvenoj revoluciji”, otac moderne astronomije, došao u Rim kako bi mu se sudilo zbog ideje o heliocentrizmu koju je Crkva smatrala ‘rubom hereze’. Galileo je na suđenju prisiljen da se odrekne svoje teorije, a posljednje godine života proveo je u kućnom pritvoru po nalogu rimske inkvizicije.

1668.
– Sporazumom potpisanim u Lisabonu Španjolska je priznala nezavisnost Portugala.

1787.
rudjer-boskovic2– U Milanu je umro Josip Ruđer Bošković, hrvatski filozof, matematičar, fizičar, astronom, diplomat i pjesnik. Već od petnaeste godine piše znanstvene rasprave iz matematike, fizike i astronomije, pa je vrlo rano stekao ugled osobito nadarena znanstvenika. Prvu zapaženu raspravu O sunčevim pjegama objavio je kao dvadesetpetogodišnjak i u njoj je iznio dvije nove vlastite metode za određivanje elemenata vrtnje Sunca oko osi. Slijedilo je više vrijednih i cijenjenih znanstvenih djela, a vrhunac je bila Teorija prirodne filozofije, koju je završio i tiskao u Beču 1758. To se djela smatra kapitalnim i, za današnja shvaćanja mnogih problema i tema filozofije i prirodnih znanosti, izuzetno važnim djelom.

1883.
– Umro Richard Wagner, njemački skladatelj, dirigent, reformator opere i središnja ličnost u njenom razvoju u drugoj polovici 19. stoljeća.

1884.
– Braća Auguste i Louise Lumière patentirali su “kinematograf” spravu koja je istovremeno bila kamera i projektor.

1894.
– U Zagrebu je umro hrvatski povjesničar i političar Franjo Rački. Od 1855. djelovao je kao profesor teologije u senjskom sjemeništu, a zatim na nagovor Strossmayera i Kukuljevića odlazi u Rim kako bi se u talijanskim arhivima mogao baviti proučavanjem povijesti. U Zagreb se vraća 1860. i zajedno sa Strossmayerom osniva Narodnu stranku i postaje glavni suradnik stranačkog glasila “Pozor”. Biran je za člana Hrvatskog sabora od 1861. do 1872. Od 1866. Rački je predsjednik Jugoslavenske, danas Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tu časnu dužnost obnašao je punih 20 godina.

1911.
– Osnovan HNK Hajduk Split.

1945.
– Saveznici su započeli s bombardiranjem Dresdena (grad na istoku Njemačke) u kojem je poginulo 35.000 ljudi, a glavni uzrok njihove smrti bila je masivna vatrena oluja.
– Crvena armija ušla u Budimpeštu nakon 50 dana opsade tijekom koje je poginulo 50.000 njemačkih vojnika.

1947.
– U Pljevljima rođen Bogdan Tanjević, košarkaš i trener.

1975.
– Ciparski Turci su u sjevernom dijelu otoka, koji je sedam mjeseci ranije okupirala Turska, proglasili “Tursku federalnu državu cipar” i formirali ustavotvornu skupštinu. Za prvog predsjednika skupštine izabran je Rauf Denktas.

1995.
– Međunarodni sud za ratne zločine učinjene na području bivše Jugoslavije objavio da su podignute optužnice protiv 21 Srbina za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti učinjene u logoru Omarska u BiH.

20120213

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*