Na današnji dan – 14. ožujka

14. ožujka

1802.
– U Parizu su Amerikanci od Napoleonova ministra Talleyranda kupili Louisianu za 60 milijuna franaka, te tako obavili najbolji trgovački posao u američkoj povijesti.

1835.
– u Danici objavljena pjesma Antuna Mihanovića Horvatska domovina koja je kasnije postala hrvatskom himnom.

1873.
– Rođen Rudolf Horvat, hrvatski povjesničar, književnik i političar.

1879.
albert-einstein– U Ulmu u Njemačkoj rođen je slavni američki fizičar njemačkog podrijetla Albert Einstein, najistaknutiji stvaralac nove epohe u fizici. Studije je završio na Tehničkoj visokoj školi u Zürichu i Pragu. Dolaskom Hitlera na vlast 1933. godine, oduzete su mu sve funkcije i konfisciran imetak. U znak protesta odriče se njemačkoga državljanstva i odlazi u Sjedinjene Države, gdje do kraja života radi u Institutu za viša znanstvena istraživanja u Princetonu. 1907. Einstein razvija kvantnu teoriju specifične topline, a 1917. izvodi prve kvantne zakone za materiju. 1921. za radove u području kvantne teorije dodijeljena mu je Nobelova nagrada za fiziku. Umire 18. travnja 1955. u Princetonu.

1883.
– Umro Karl Marx, njemački filozof i revolucionar.

1945.
Britansko ratno zrakoplovstvo izbacilo je na željeznički vijadukt u njemačkom gradu Bielefeld najtežu bombu u Drugom svjetskom ratu, težine 11 tona.

1961.
– Rođen Branko Borković, hrvatski branitelj, zapovjednik obrane vukovara.

1974.
– Umro Mato Lovrak, hrvatski književnik. Pohađao je Nižu bjelovarsku gimnaziju, u kojoj je jednu godinu ponavljao zbog negativne ocjene iz hrvatskoga. Zatim je završio Učiteljsku školu u Zagrebu i 35 godina radio kao učitelj u selima i gradićima sjeverozapadne Hrvatske. Godine 1933. objavio je dva svoja najbolja romana, od 20-ak koliko ih je napisao. Riječ je o “Djeci Velikog Sela”, romanu kojemu je poslije dao naslov “Vlak u snijegu” i “Družbi Pere Kvržice”. Mato Lovrak rođen je u Velikom Grđevcu pokraj Bjelovara.

1992.
– Hrvatski Sabor donio Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu i osudio procese brojnim nevino osuđenim svećenicima i vjernicima od protunarodnog komunističkog režima. Donesena i Deklaracija o osudi uhićenja i umorstva dosljednog borca za hrvatsko državno pravo Andrije Hebranga.

1994.
– Srbin Duško Tadić, osumnjičen za genocid i mučenje zarobljenika u logoru Omarska u BiH, uhićen u Munchenu.

2005.
– Haaški sud podigao optužnicu protiv ministra unutarnjih poslova Makedonije Ljuba Boškovskog i njegovog tjelohranitelja Johana Tarčulovskog zbog zločina nad Albancima u selu Ljuboten, kod Skopja 2001. Boškovski i Tarčulovski uhićeni su i izručeni u Haag. Sud u Haagu 2008. je oslobodio Boškovskog svih optužbi a Turčulovski je osuđen na 12 godina zatvora.

20120314

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*