Na današnji dan – 15. ožujka

15. ožujka

44. pr. Kr.
– Prilikom ulaska u senat ubijen rimski vojskovođa Julije Cezar. Uboden je noževima 23 puta, a na čelu urote bili su Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trebonije. Cezarove posljednje riječi upućene Brutu i danas su zapamćene: “Zar i ti, sine Brute?”

1848.
– U Pešti je izbila Mađarska revolucija.

1906.
– Charles Rolls i Henry Royce osnovali su automobilsku industrijsku kompaniju Rolls-Royce.

1914.
– Otvoren je Panamski kanal, 18,6 kilometara dugačak prokop na najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski i Tihi ocean.

1917.
– Pod pritiskom revolucionara abdicirao posljednji ruski car Nikolaj II., čime je poslije tri stoljeća okončana vladavina dinastije Romanov. Car je potom, zajedno s obitelji, interniran prvo u Carsko Selo (Puškin), pa u Tobolsk. Tijekom Oktobarske revolucije carska obitelj premještena je u Jekaterinburg gdje su ubijeni u srpnju 1918.

1939.
– U rano jutro češkoslovački predsjednik Emil Hacha potpisao je u Berlinu smrtnu presudu svojoj zemlji. Tekst je osobno pripremio Adolf Hitler, a u njemu je pisalo da predsjednik Hacha s povjerenjem polaže sudbinu svoga naroda i zemlje u ruke firera Trećega Reicha. Dva sata potom njemačke su trupe sa svih strana prodrle u Češkoslovačku.

1967.
– Nastala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Hrvatski jezikoslovci nisu bili zadovoljni rječnicima i pravopisima u kojima se jezik nazivao hrvatskosrpskim, pa su u Deklaraciji koju je potpisalo 18 znanstvenih i kulturnih ustanova iznijeli svoje negativne stavove o Novosadskom dogovoru. Upozoreno je na neravnopravan položaj hrvatskog jezika te je zatražena ravnopravnost svih jezika naroda u Jugoslaviji

1975.
– U 69. godini u Parizu je umro najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik najveće privatne flote Aristotle Onassis.

1985.
com-domena– Zaživjela je prva registrirana .com domena. Proizvođač računala Symbolics prva je kompanija koja je imala čast započeti online revoluciju. Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća malo tko je uopće znao što su to domene, internet i sve pripadajuće tehnologije koje danas uzimamo zdrvao za gotovo. S druge strane, danas neku kompaniju gotovo da ne doživljavamo kao ‘ozbiljnu’ ako ne brine o svojoj online prisutnosti. Tijekom cijele 1985. godine, kada je zaživjela prva .com domena, ukupno je registrirano šest domena.

1991.
– Predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije i predstavnik Srbije u tom tijelu Borisav Jović podnio ostavku, jer je Predsjedništvo odbilo objaviti izvanredno stanje u zemlji, nakon antivladinih demonstracija 9. ožujka.

1994.
– Amerika je i službeno objavila da će sporazum o hrvatsko-muslimanskoj federaciji biti potpisan vjerojatno 18. ožujka, dok “The New York Times” piše da Srbi ne bi smjeli zadržati više od 40 posto BiH.

2004.
– Odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Paddyja Ashdowna, Mostar je ponovo postao jedinstven grad. Mostar je od rata u BiH bio podijeljen na dva dijela, bošnjački – istočni i hrvatski – zapadni.

20120315

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*