Na današnji dan – 15. veljače

15. veljače

399 p.n.e.
– Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

1857.
– U Berlinu je umro ruski skladatelj Mihail Ivanovič Glinka, glazbeni otac opere “Ivan Susanjin”.

1564.
– U Pisi je rođen Galileo Galilei.

1573.
matija-gubec– Vođa seljačke bune Ambroz Gubec, poznat kao Matija Gubec, pogubljen je u Zagrebu. Sačuvani su samo podaci o tome da je Gubec bio podložnik Franje Tahija na njegovu stubičkom vlastelinstvu. Buntovni su ga seljaci izabrali za vođu jer su smatrali da se, između ostalog, odlikuje pameću i hrabrošću. Nazivali su ga begom, štoviše, izabrali su ga za kralja. No, nakon slamanja pobune u odlučujućoj bitci s plemićkom vojskom 9. veljače 1573. u kojoj su se Gupčevi ljudi dugo borili i tek nakon četiri sata borbe podlegli neprijateljskoj konjici, Gubec je zarobljen i odveden u Zagreb gdje je najprije bio izmrcvaren usijanim kliještima, zatim okrunjen usijanom željeznom krunom, a najposlije raščetvoren, što je u ono vrijeme bila uobičajena kazna za razbojnike.

1877.
U Parizu je na današnji dan rođen Louis Renault, francuski industrijalac, jedan od pionira automobilske industrije. S dvojicom starije braće osnovao tvrtku Renault Frères koja je po završetku drugog svjetskog rata nacionalizirana te je postala jedan od ponosa Francuske.

1911.
– Rođen Grigor Vitez, hrvatski pjesnik, dječji pisac te prevoditelj s ruskog, slovenskog i makedonskog. Jedan od najznačajnijih pjesnika hrvatske dječje književnosti, smatra se začetnikom moderne hrvatske dječje poezije, pjesnikom koji je dotadašnji pretežno pedagoški pristup zamijenio načelom igre, podjednako u tematici, kao i u oblikovanju jezika. Po zanimanju učitelj, niz je godina bio urednikom dječjih knjiga i časopisa. Objavio je tridesetak zbirki pjesama, a njegova je poezija objavljena u brojnim slikovnicama, čitankama i antologijama. Zbirke pjesama prevedene su mu na slovenski, mađarski i makedonski jezik, a pojedine pjesme i priče i na druge jezike. U njegovu čast utemeljena je 1967. godine Nagrada Grigor Vitez koja se godišnje dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu.

1942.
– Japanske postrojbe u Drugom svjetskom ratu zauzele su Singapur, nakon čega je zarobljeno više od 80 000 indijskih, australskih i britanskih vojnika.

1965.
Kanada uvela poznatu crveno-bijela zastava s javorovim listom. Kanada je prije toga dugo koristila zastavu crvene boje koja je u jednom uglu imala britansku zastavu (poznati Union Jack). U spomen na taj događaj, današnji dan Kanađani slave kao Nacionalni dan kanadske zastave.

1989.
– Posljednji sovjetski vojnici napustili Afganistan

1990.
– Drugog dana rada Sabora SR Hrvatske usvojen novi izborni zakon, čime su ozakonjeni višestranački izbori u Hrvatskoj. Promijenjen i Zakon o javnom informiranju, pa sada može svatko osnovati novine.

1993.
– Ugledni francuski filozof Alain Finielkraut postao dopisnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

1998.
– U Londonu je u 89. godini umrla Martha Gelhorn, prva novinarka koja je radila kao ratna dopisnica.

2011.
– Umro Ivica Bednjanec, hrvatski crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist.

20120215

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*