Na današnji dan – 17. siječnja

17. siječnja

1617.
– Umro Faust Vrančić (lat. Faustus Verantius; Šibenik, 1551. – Mletci, 17. siječnja 1617.), hrvatski polihistor, jezikoslovac, izumitelj, diplomat, inženjer, svećenik, biskup. Bio je najvažnijikonstruktor i tehnički pisac u Hrvata na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. 1595. godine izdao je petojezični rječnik (latinski, talijanski, njemački, hrvatski i mađarski) pod naslovom Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, latinae, italicae, germanicae, dalmaticae et ungaricae). U Pragu je 1605-06. Peterus Lodereckerus priredio drugo izdanje ovog rječnika, prošireno s češkim i poljskim jezikom. Istražuje konstrukcije strojeva i arhitektonskih problema, upoznaje tehničke crteže Leonarda da Vincija, što je rezultiralo najznačajnijim Vrančićevim djelom Machinae novae (Nove naprave – Mletci 1615. ili 1616). Među značajnije opise iz spomenutoga djela spadaju viseći most i Homo volans (lat. leteći čovjek), prikaz padobranca.

1773.
– Britanski moreplovac James Cook prešao antarktički krug koji razdvaja južni ledeni pojas od južnog umjerenog pojasa. Kapetan Cook je u svoja tri putovanja (1976.-1979.) odredio granice Pacifika, otkrio Novi Zeland, Australiju i Havaje.

1917.
– Amerikanci od Danske za 25 milijuna dolara u zlatu kupili Djevičanske otoke. Danas Djevičanski otoci, većim dijelom teritorija čine nacionalni park, a godišnje privuku oko dva milijuna posjetitelja.

1929.
– Pvi put se pojavio mornar Popaj, animirani lik iz stripova i crtanih filmova… Izmislio ga je američki crtač Elzie Crisler Segar, a prije 84 god. objavljen je u stripu Thimble Theatre.

1942.
– Rođen američki boksač Muhammad Ali (rođen je kao Cassius Marcellus Clay), po mnogim ocjenama najveći sportaš 20. stoljeća.

1991.
– Na sastanku u Morkicama Hrvatska i Slovenija donose sporazum o zajedničkoj suradnji po pitanjima obrane.
– Veleposlanik SAD Warren Zimmermann prenosi Borisavu Joviću poruku službenog Washingtona u kojoj se ističe protivljenje svakoj uporabi sile, posebno od strane JNA, u rješavanju političke krize u SFRJ.

1992.
– Do sada je u ratu u Hrvatskoj poginuo 21 novinar, od kojih 7 iz inozemstva.

1995.
– Japanski grad Kobe razorio potres jačine 7,2 stupnjeva prema Richteru u kojem su poginula 6.434 čovjeka. Kuće su se rasipale, ceste i mostovi pucali su i padali kao da su od kartona, a željezničke se tračnice krivile.

20120117

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*