Na današnji dan – 19. veljače

19. veljače

1473.
nikola-kopernik– U Torunu je rođen poljski astronom Nikola Kopernik, prvi teoretik heliocentričnog sustava: nasuprot dotadašnjem shvaćanju da je Zemlja središte svemira, ističe da je ona samo jedan planet koji kruži oko Sunca. Time Kopernik stvara preduvjete za velika Keplerova otrića, te za Newtonovu formulaciju zakonitosti koja upravlja gibanjima nebeskih tijela. Katolička crkva je 1616. zabranila sva djela temeljena na Kopernikovim pogledima. Valja reći i da su ostale kršćanske sljedbe (npr. kalvinizam) bile protiv heliocentričnoga sustava, a da ga je i odbacivao nemali dio znanstevnika onoga doba (npr. Francis Bacon) zbog korelacije s mjerenjima koja nije, u to doba, bila bolja od geocentričnoga ili Ptolomejeva sustava. Napisao je djelo “De revolutionibus orbium coelestium” u 6 knjiga, objavljeno u Nürnbergu 1543. godine, neposredno pred smrt. Umro je 24. svibnja 1543. u Fromborku.

1743.
– Rođen Luigi Boccherini, talijanski skladatelj i violončelist, zaslužan za razvoj tehnike violončela.

1826.
– U Brodu na Savi rođen Matija Mesić povjesničar i prvi rektor Zagrebačkog sveučilišta, otvorenog potkraj listopada 1874.

1878.
Thomas Alva Edison patentirao je svoj fonograf, preteču dugovječnijeg gramofona. Fonograf je bila sprava s pokretnim cilindrom koji je bio omotan aluminijskom folijom. Igla fonografa prelazila je preko sićušnih nabora na foliji, što je – u konačnici – proizvodilo zvuk.

1922.
– U Zagrebu izašao prvi broj lista Borba, iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije.

1935.
– Pale sibinjske žrtve; mučki ubijeni hrvatski seljaci u sibinjskom kraju od strane režima Kraljevine Jugoslavije.

1942.
– Potpisan je U.S. Executive Order 9066, čime je odobren premještaj i zatvaranje 112.000 Amerikanaca japanskog podrijetla.

1951.
– Umro André Gide, francuski esejist, kritičar, prevoditelj, dramatičar i romanopisac prve polovice dvadesetog stoljeća te dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1947. godine. Gide se kretao u krugu raznolikih ideja, od kršćanstva i komunizma do hedonističkog individualizma, i svojim je djelom izvršio snažan utjecaj na europsku književnost između dva svjetska rata. Njegova lijeva orijentacija traje do puta u Sovjetski Savez 1936., odakle se vraća teško razočaran.

1989.
– Iranski vođa ajatolah Homeini odbio je ispriku Salmana Rushdieja, autora “Sotonskih stihova”, sugerirajući Muslimanima “da ga pošalju u pakao zbog blasfemije”.

1997.
– Umro je Deng Xiaoping, kineski komunistički lider. Vladao je Kinom od 1978. do umirovljenja 1990., ali se njegov snažni utjecaj osjećao i nakon njegove smrti.

2008.
– Kubanski predsjednik Fidel Castro povukao se sa čelnih funkcija u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Castro je iz zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od srpnja 2006. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Castro.

20120219

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*