Na današnji dan – 2. ožujka

2. ožujka

1824.
– Rođen Bedřich Smetana, češki skladatelj i dirigent.

1836.
Teksas proglašava neovisnost od Meksika.

1873.
marija-juric-zagorka– Rođena Marija Jurić Zagorka, hrvatska književnica i prva hrvatska novinarka. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Tekstove je objavljivala pod različitim, često i muškim pseudonimima (Jurica Zagorski, Petrica Kerempuh, Iglica), a najpoznatiji pseudonim ‘Zagorka’ izabrala je zbog ljubavi prema ljudima iz hrvatskog puka s čijim je teškoćama suosjećala. Marija Jurić Zagorka umrla je 29. studenog 1957. godine.

1907.
– Umro je ruski kemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, koji se otkrićem periodičnog sustava kemijskih elemenata (1869) uvrstio među najistaknutije znanstvenike svoga vremena.

1912.
– U Šibeniku je rođen Vinko Nikolić, hrvatski emigrantski pisac i novinar. Umro je 12. srpnja 1997.

1919.
– U Moskvi je održan osnivački kongres Komunističke internacionale (Kominterna) kojem su prisustvovala 52 delegata iz 30 zemalja.

1921.
– U Francuskoj je umro bivši crnogorski kralj Nikola I. Za njegove vladavine od 1860. Crna Gora je vodila oslobodilačke ratove protiv Turske te stekla međunarodno priznanje i znatno proširenje teritorija. U studenom 1918. zbačen je s vlasti, a Crna Gora je “prisajedinjena” Kraljevini Srbiji. Posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene preneseni su u Crnu Goru u listopadu 1989. i pokopani na Cetinju.

– Proglašena Labinska republika, pobuna istarskih rudara protiv nadolazeće talijanske fašističke politike.

1931.
– Rođen Mihail Gorbačov, političar, posljednji predsjednik SSSR-a

1949.
– Američki satnik James Gallagher spustio se u bazu u Fort Worth u Teksasu, okončavši prvi let oko Zemlje bez spuštanja

1956.
Maroko proglasio nezavisnost od Francuske.

1969.
– Iz Toulousea poletio prvi Concorde, nadzvučni putnički avion.

1988.
Slobodan Milošević, obraćajući se okupljenim Srbima sa Kosova ispred zgrade Skupštine SFR Jugoslavije, najavio je uhićenje albanskih lidera na Kosovu.

1991.
– Nakon što su pobunjeni Srbi zauzeli policijsku postaju u Pakracu, Hrvatske policijske snage iz Bjelovara, “Omege” su u 06.00 sati intervenirale i pri tome su oslobodili zgradu Policijske postaje u Pakracu. Zarobili su 31 pobunjenika, a dio ih je i pobjegao u obližnja brda, prema svojim uporištima Bučju i Šeovcima.

1992.
– Srbi blokiraju gradske prometnice u Sarajevu, dok se po cijeloj BiH JNA strateški raspoređuje i dijeli oružje Srbima. Scenarij isproban u Hrvatskoj se je usavršio.

20120302

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*