Na današnji dan – 20. veljače

20. veljače

1844.
Ludwig-Boltzmann– Rođen Ludwig Boltzmann, austrijski fizičar poznat po radovima iz područja termodinamike, posebno o entropiji i kinetičkoj teoriji plinova. Bio je odlučni pristaša atomistike. Potaknut mišlju i uvjerenjem da se zakoni ponašanja termodinamičkih, makroskopskih, sustava mogu izvesti iz predpostavke o postojanju atoma, od kojih je sustav sastavljen i koji se gibaju po zakonima Newtonove mehanike. Umro je 5. rujna 1906. godine.

1879.
– U Varaždinu je rođen hrvatski književni povjesničar i kritičar Branko Vodnik.

1886.
– U Transilvaniji je rođen Bela Kun, jedan od osnivača Komunističke partije Mađarske (1918.) i Sovjetske Republike Mađarske (1919.).

1909.
– jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, na današnji je dan u svom broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

1935.
– Pale Vrbske žrtve – mučki ubijeni hrvatski seljaci iz Gornje Vrbe i Ruščiće u Slavonskom Brodu od strane režima Kraljevine Jugoslavije

1942.
– U Vukosavcima došlo do prvog otvorenog okršaja četnika i partizana. Poginuo Fadil Jahić Španac, osnivač Majevičkog partizanskog odreda.

1951.
– Meteorit težak 1,9 kg pao je u Molunatu, 40 km od Dubrovnika. Dobio je službeni naziv “Dubrovnik”.

1962.
– Nakon uspješnih podorbitalnih letova s ljudskom posadom, SAD je lansirao u svemir brod “Mercury 6”, kojim je astronaut, senator John Hershel Glenn Jr. tri puta obletio oko Zemlje. Let je trajao četiri sata, 55 minuta i 23 sekunde, a za to vrijeme američki je brod prevalio 121.795 kilometara. Nakon što je John H. Glenn Jr. kao prvi Amerikanac obletio Zemlju, njegov je povratak u SAD-u obilježen nacionalnim slavljem i nezapamćenim dočekom u New Yorku. John H. Glenn Jr. ponovno se našao u svemiru, 36 godina kasnije – 29. listopada 1998. u brodu “Discovery”.

1990.
Predsjedništvo SFRJ donijelo je odluku o angažiranju postrojba JNA na Kosovu, dok je sljedeći dan uveden policijski sat i izvanredno stanje.

1991.
Skupština Slovenije prihvaća izmjene Ustava kojima se Slovenija definira kao nezavisna država koja će s drugim zemljama članicama SFRJ utvrditi svoje veze na temelju međunarodnih zakona. Slovenska i hrvatska skupština objavljuju rezoluciju kojom se zahtijeva raspuštanje jugoslavenske federacije i stvaranje konfederacije od 30. lipnja 1991. godine

20120220

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*