Na današnji dan – 21. siječnja

1737.
— Umro je hrvatski književnik i povjesničar Ignjat Đurđević. Nakon što je stekao prvu naobrazbu, obavlja niz državnih dužnosti, ali se 1698. iznenada odlučuje pristupiti isusovcima u Rimu. Uspješan je nastavnik više kolegija na učilištima svojega reda koji ipak napušta, te 1707. u Dubrovniku postaje benediktanac i krsno ime Niko mijenja u redovničko Ignjat. Uz redovite se dužnosti propovjednika i opata, u razdoblju od 1713. do 1723. intenzivno posvećuje književnom radu. Rođen je u Dubrovniku u veljači 1675. godine.

1793.
— Na giljotini pogubljen francuski kralj Luj XVI., nakon što ga je dva dana ranije francuski parlament proglasio krivim za izdaju. Kraj njegove životne priče počinje parlamentarnim proglašenjem republike 21. rujna 1792. godine. Kada su tijekom studenog te godine na vidjelo izašli pokušaji svrgnutog kralja za svoj povratak na vlast uz pomoć stranih sila njegova sudbina je postala zapečaćena. Na glasovanju parlamenta Luj XVI. je bio proglašen krivim za izdaju i giljotiniran dva dana kasnije. Njegova sudbina zadesit će i njegovu ženu Mariju Antoanetu koja je pogubljena u listopadu iste godine.

1899.
— Tvrtka Opel je započela s proizvodnjom automobila.

1911.
— U Monte Carlu održan prvi auto-reli.

1924.
— Umro je Lenjin, pravim imenom Vladimira Iljič Uljanov, revolucionar koji je nasilnim rušenjem stoljećima uspostavljanog carstva ruskih dinastija stvorio komunističko-boljševički režim.

1941.
— Umro Ferdo Šišić, hrvatski povjesničar, nestor hrvatske historiografije 20. stoljeća. Njegovo je glavno djelo Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara (1925.), dok je popularnije djelo Pregled povijesti hrvatskoga naroda, u preradbi Jaroslava Šidaka u širokoj upotrebi skoro pet desetljeća. Šišić se također bavio izdavanjem izvorne građe koja se odnosi na početak 20. stoljeća.

1950.
— Umro George Orwell, engleski književnik, najpoznatiji po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984.

1954.
— Sjedinjene Američke Države porinule Nautilus, prvu podmornicu na nuklearni pogon.

1976.
— Nadzvučni putnički avion Concorde ušao u komercijalni promet.

1991.
– U Sarajevu se sastala izaslanstva Hrvatske i BiH koja su predvodili dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Istaknuta suglasnost da je rješenje jugoslavenske krize moguće samo – demokratski.

1992.
— Četnici u Tovarniku ubili župnika Ivana Burika.

1993.
— U karlovačkom tranzitnom centru za izbjeglice logoraši štrajkaju glađu, zahtijevajući da se njihovim obiteljima omogući izlazak iz opkoljene Velike Kladuše.

1996.
— Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Peter Galbraith, prilikom posjeta Dubrovniku, istaknuo da je Prevlaka suvereni dio suverene Republike Hrvatske.

2006.
— Umro Ibrahim Rugova, kosovski albanski političar

20120121

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*