Na današnji dan – 22. veljače

22. veljače

1483.
misal– Tiskan Misal po zakonu rimskog dvora, prva knjiga za koju se smatra da je tiskana na hrvatskom tlu. Tiskana je tridesetak godina poslije Guttenbergova otkrića tiskare, ta prva hrvatska knjiga, dokaz je da nismo bili zatvoreni na rubu europskih kulturnih i znanstveno-tehničkih događaja. Stvaraoci prve tiskane knjige u nas ostali su do danas nepoznati kao što nije poznato ni mjesto tiskanja. No, jedno je sigurno: nitko drugi u to vrijeme nije znao glagoljicu nego samo Hrvati. Sačuvano je deset primjeraka na različitom stupnju očuvanosti: u Zagrebu četiri, u Bolu na Braču jedna, u Vatikanu dvije, u Beču, Sankt Petersburgu i Washingtonu po jedna.

1732.
– Rođen George Washington, prvi predsjednik SAD-a.

1797.
– Na svom imanju u Bodenwerderu umro je najveći pustolov i lažac 18. stoljeća, njemački barun Karl Friedrich Hieronymus Freiherr von Münchhausen (rođen 1720.).

1819. – Adams-Onísovim sporazumom Španjolska prodala Floridu Sjedinjenim Državama za pet milijuna dolara

1913.
– U Visu je rođen Ranko Marinković, viški Voltaire, nagrađivan i prevođen hrvatski prozni i dramski pisac, poznat po djelima: “Albatros”, “Ruke”, “Glorija”, “Kiklop”, “Never more”… Bio je i direktor Drame zagrebačkog HNK, profesor na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost, član HAZU… Umro je 28. siječnja 2001. u Zagrebu.

1935.
– Rođen Danilo Kiš, srpski književnik.

1942.
– Austrijski književnik Stefan Zweig (rođen 28. studenog 1881. u Beču) izvršio samoubojstvo u Petropolisu (pored Rija) u Brazilu. Svjetski poznat je postao po svojim stilistički briljantno psihologijski analiziranim esejima, novelama, biografijama i romanima.

1987.
– Umro Andy Warhol, američki filmski i likovni umjetnik, inicijator i glavni predstavnik pop-art pokreta – mehanički producirane umjetnosti koja naglašava banalnost američke komercijalne kulture. Preživio je atentat koji je na njega izvršila radikalna feministkinja Valerie Solanas nakon čega se nije zdravstveno oporavio sve do kraja života.

1991.
– Hrvatski sabor donio Rezoluciju o razdruživanju sa SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske

20120222

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*