Na današnji dan – 25. veljače

25. veljače

1707.
– U Veneciji je rođen talijanski komediograf i reformator komedije Carlo Goldoni. Među njegova najbolja ostvarenja ubrajaju se komedije, koje se i danas izvode u teatrima širom svijeta: “Krčmarica”, “Grubijani”, “Kavana”, “Ribarske svađe” i “Poljana”. Umro je u Parizu 6. siječnja 1793.

1836.
Samuel Colt prijavio patent za revolver

1841.
– Rođen Auguste-Pierre Renoir, francuski slikar, grafičar i kipar, jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma.

1842.
– U Ernstthalu je rođen njemački književnik Karl May. May je pustolovni pisac čije je djelo zabavne naravi i goleme popularnosti. Pustolovine i putopisne dogodovštine, koje se uz tipizirane crno-bijele junake ponavljaju iz knjige u knjigu (opusa od sedamdeset svezaka), May smješta najradije među svijet američkih Indijanaca ili u istočnjačku egzotiku.

1870.
Hiram Rhodes Revels postao prvi crnac koji je ušao u Kongres SAD-a.

1906.
– U Honnefu na Rajni rođen skladatelj i dirigent Boris Papandopulo. Kompoziciju je studirao u Zagrebu, a dirigiranje u Beču. Bio je zborovođa “Kola” u Zagrebu i “Zvonimira” u Splitu te ravnatelj Opere HNK i dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatskog krugovala, ravnatelj Opere u Rijeci te dirigent Opere u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Autor je jednog od najvećih opusa (oko 440 djela) u hrvatskoj glazbi.

1920.
– U Münchenu osnovana Njemačka nacionalsocijalistička partija rada s Adolfom Hitlerom na čelu.

1921.
– Demokratsku Republiku Gruziju okupirala je sovjetska Crvena armija.

1929.
– U Zagrebu održana konstituirajuća sjednica likovne grupe “Zemlja” i izabran Upravni odbor u sastavu: predsjednik ing. arh. Drago Ibler, zamjenik Antun Augustinčić, sekretar Krsto Hegedušić, zamjenik Ivan Tabaković, blagajnik Kamilo Ružička. Članovi grupe bili su Oton Postružnik, Frano Kršinić, Omer Mujadžić.

1954.
Gamal Abdel Nasser postao predsjednik Egipta.

1974.
gabrijel-jurkic– U Livnu umro slikar Gabrijel Jurkić (rođen u Livnu 24. ožujka 1886.). Jedan je od najznačajnijih impresionista u Bosni i Hercegovini. Učio je slikarstvo u privatnoj školi Čikoša i Crnčića (1906/07) i Privremenoj višoj školi za umjetnosti umjetni obrt (1907-08) u Zagrebu, a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod Aloisa Deluga (1908-09). Akademiju likovnih umjetnosti završava u Sarajevu, gdje ima niz velikih i uspješnih izložbi. Uz njegovu veliku izložbu u Sarajevu (1911)., koja je nešto kasnije bila prenesena i u Zagreb, veže se i svojevrstan rekord domaće likovne kritike – 50 napisa objavljenih u sarajevskom i zagrebačkom tisku. Najčešće teme Jurkićevih radova bili su motivi iz livanjskog kraja, kao i portreti žena iz najužeg kruga njegove obitelji: njegove majke i supruge Štefice. Istaknuti je majstor pejzaža. Posljednjih 20-ak godina života maestro se sa suprugom povlači u Livno, gdje dalje stvara u okrilju Franjevačkog samostana Gorica.

1983.
– Umro Tennessee Williams, jedan od največih američkih i svjetskih dramskih pisaca dvadesetog stoljeća.

1990.
– Prvi opći sabor HDZ-a završio dvodnevni rad tajnim glasovanjem. Franjo Tuđman, kao jedini kandidat, izabran sa 1382 glasa – od 1760 delegata s pravom glasa glasovalo je njih 1426.
– Osnovana je Hrvatska stranka prava, pod vodstvom Dobroslava Parage i Ante Paradžika.

1996.
IFOR dogovorio evakuaciju bosanskih Srba koji ne žele živjeti u sarajevskim naseljima koja će doći pod vlast Federacije BiH. NATO priopćio kako će srpskim vojnim kamionima dopustiti da uđu u Sarajevo i pomognu u evakuaciji tisuća Srba koji odbijaju povjerovati u uvjeravanja da će pod muslimansko-hrvatskom vlašću moći sigurno živjeti.

20120225

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*