Na današnji dan – 26. siječnja

26. siječnja

1699.
– Potpisan je mir u Srijemskim Karlovcima (Karlovački mir) prema kojem se Hrvatskoj vraća Slavonija, Lika i Banovina, a Mletačkoj Republici hrvatski teritoriji u kontinentalnoj Dalmaciji.

1841.
– Velika Britanija okupirala kineski Hong Kong

1922.
djuro-pulitika– U Bosanki pokraj Dubrovnika rođen je Đuro Pulitika, hrvatski slikar poznat po monumentalizmu izraza što ga je postigao osamdesetih godina 20. stoljeća. U slikarstvo ga uvodi Kosta Strajnić. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je napušta i vraća se u rodni Dubrovnik, kojemu slikarski ostaje vjeran cijeli život. Zajedno s Antunom Maslom i Ivom Dulčićem čini poznati dubrovački slikarski trio. Osamdesetih godina 20. stoljeća u velikim krajolicima žarkoga kolorizma postiže monumentalnost izraza. Čest su mu motiv i plošni akti. Samostalno je izlagao u Dubrovniku, Splitu, Zagrebu, Rijeci, Gentu, Londonu, New Yorku, Rimu, Milanu, Napulju i Parizu. Umro u Dubrovniku 14. prosinca 2006.

1972.
– Zrakoplovna nesreća JAT-a pri kojoj je eksplodirao zrakoplov McDonnell Douglas DC-9 u vlasništvu JAT-a (Jugoslovenski Aerotransport) (Registracija: YU-AHT) na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd u blizini sela Srpska Kamenica u Čehoslovačkoj. Od 28 osoba – 23 putnika i 5 članova posade – svi su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović.

1992.
– Hrvatska televizija prikazala u specijalnoj emisiji film o navodnom naoružavanju pripadnika HDZ-a, kojeg su snimile tajne službe JNA, a glavni protagonist je hrvatski ministar obrane general Martin Špegelj.

1993.
– Václav Havel izabran za Predsjednika Češke Republike

2000.
– Međunarodni sud za ratne zločine donio je konačnu presudu bosanskom Srbinu Dušku Tadiću u postupku koji je trajao skoro četiri godine. Prvi čovjek kojem je u Haagu suđeno za zločine počinjne tijekom rata u BiH osuđen je na 20 godina zatvora.

2001.
– Snažan potres u Gujaratu (Indija), poginulo 20.000 ljudi.

20120126

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*