Na današnji dan – 28. ožujka

28. ožujka

193.
– Pretorijanska garda ubila je rimskog cara Pertinaksa i na dražbi prodala prijestolje Didiju Julijanu.
845. – Vikinški pljačkaši, vjerojatno pod vodstvom Ragnara Lodbroka, osvojili su Pariz nakon čega su za grad tražili ogromnu otkupninu.

1749.
– U Beaumount-en-Augeu, u Normandiji, rođen poznati poznati francuski astronom i matematičar Pierre Simon de Laplace.

1846.
– u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu praizvedena je prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog. Njenom praizvedbom Hrvati su, nakon Nijemaca i Rusa, postali treći narod u Europi koji je dobio nacionalnu operu. Premda se radi o prvoj hrvatskoj operi, ona je vrlo slabo poznata suvremenom slušateljstvu. Danas se Ljubav i zloba rijetko izvodi u cijelosti, većinom se radi o odabranim arijama, dvopjevima i ansamblima.

1868.
– Rođen ruski književnik Maksim Gorki.

1871.
– Izdana je deklaracija Pariške komune.

1881.
– Umro Modest Petrovič Musorgski, ruski skladatelj.

1928.
– Rođen Zbigniew Brzezinski, poljsko – američki političar.

1939.
– Snage Španjolske Države pod vodstvom Generalísima Francisca Franca zauzele su Madrid čime je završio Španjolski građanski rat (službeno 1. travnja 1939. godine).

1941.
– Umrla Virginia Woolf, engleska spisateljica, jedan od ključnih autora narativnoga modernizma i osnivačica feminističke književne kritike. Njeni su romani visoko eksperimentalni: na više mjesta radnja, koja je počesto svakodnevna i uobičajena, rastače se u svijesti protagonista. Snažan lirizam i jezična virtuoznost stvaraju dojam svijeta prebogatoga vizualnim i drugima senzornim asocijacijama, kao i senzibilne likove uronjene u neprestano preispitivanje smisla vlastite doživljajnosti i same opstojnosti

1943.
– Umro Sergej Rahmanjinov, ruski skladatelj.

1969.
– Umro Dwight D. Eisenhower, američki general, političar i predsjednik SAD-a.

1972.
– Umrla hrvatska slikarica Vera Nikolić Podrinska.

1975.
– U požaru u rodilištu Bolnice “Dr. Zdravko Kučić” u Rijeci poginulo je 25-oro novorođenčadi.

1977.
– Rođena Ana Rukavina, hrvatska novinarka.

celnici-ex-jugoslavenskih-republika1991.
– Održan prvi susret šestorica predsjednika jugoslavenskih republika u Splitu. Na Plitvice oko 12,30 sati stigao pun autobus pripadnika tzv. kninske milicije. Ako ne dođe do YU-dogovora, Hrvatska će emitirati svoju valutu, koja je već u trezorima, rekao gospodarstvenicima u Šibeniku dr. Franjo Gregurić, potpredsjednik hrvatske Vlade.

1992.
– Zarobljeni branitelji Vukovara, njih 381 iz konclogora u Sremskoj Mirovici, stigli u Zagreb. U logoru još ostalo tisuću ljudi.

1994.
– Umro Eugene Ionesco, francusko-rumunjski književnik i dramatičar, te jedan ud glavnih predstavnika Teatra apsurda. Kao i Samuel Beckett, Ionesco je u kazalište došao jako kasno. Svoju prvu dramu, Ćelavu pjevačicu, napisao je tek 1948., a praizvedena je tek 1950. U Ćelavoj pjevačici, jednoj od najpoznatijih i najizvođenijih svojih drama, obrađuje temu o dvojbenosti ljudske individualnosti i nemogućnosti komuniciranja. Ionescovi likovi govore uopćenim klišejiziranim rečenicama, koje, ispražnjene od značenja, završavaju u potpunom besmislu.

2001.
– Promjenom Ustava Republike Hrvatske ukinut Županijski dom Hrvatskog sabora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*