Na današnji dan – 28. siječnja

28. siječnja

1573.
seljacka-buna— Počela velika seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca. Pobuna u krvi ugušena 9. veljače. Seljaci su pružali neočekivano žestok otpor, iako su bili mnogo slabije naoružani.
Sam je ban i biskup Juraj Drašković tu bitku nazvao velikom. Gubec je, kako piše mađarski povjesničar Istvanffy, prije početka okršaja seljacima govorio neka budu svjesni da trebaju pobijediti ili očekivati jao pobijeđenima. Pobijedila je ipak plemićka vojska nakon četverosatne nemilosrdne borbe. Uslijedila je krvava odmazda. Uz tri tisuće palih kraj Stubice, mnogi su kmetovi povješani i osakaćeni. Ustanički vođa Matija Gubec – kaže legenda – okrunjen je usijanom krunom, mrcvaren i na kraju rasječen mačevima. Drugi, pak, izvori navode kako se sam Drašković zauzeo da kazne ne budu okrutne.

1886.
— U poljskom gradu Lodzu rođen je Arthur Rubinstein, jedan od najvećih pijanista našega doba.

1993.
— Oslobođena brana Peruča. Akcija hrvatskih vojnika na oslobađanju brane Peruče bila je jedna od najuspješnijih u cijelom Domovinskom ratu. Akciju su samoinicijativno, bez zapovijedi, izveli branitelji iz cetinskoga kraja, pripadnici 126. brigade i 15. domobranske pukovnije uz sudjelovanje vojne policije.
— Stotinjak uglednih intelektualaca uputilo je otvoreno pismo američkom predsjedniku Billu Clinton, s apelom da se zaustavi genocid u BiH, a među potpisnicima su i bivši predsjednici Reagan, Ford i Nixon, zatim Margaret Thatcher, H. Kissinger, H. Sonnenfeldt, Z. Brzezinski, admiral Crowe, general Westmorlend i mnogi drugi.

2001.
— U Zagrebu umro književnik Ranko Marinković, jedan od najvećih hrvatskih proznih pisaca druge polovine 20. stoljeća (rođen 22. veljače 1913. na Visu). Objavio je više zbirki novela, drama i romana, ali naročit uspjeh postigao je knjigama novela “Poniženje Sokrata” i “Ruke”, dramom “Glorija” te romanom “Kiklop”, jednim od najboljih hrvatskih romana 20. stoljeća.

2002.
— U 94. godini života umrla je popularna švedska književnica, autorica romana i priča za djecu Astrid Lindgren, autorica Pipi Duge Čarape. Za života je objavila više od stotinu djela, među njima novele, pripovijetke, kazališne komade, poeziju te knjige pjesama. Knjige o crvenokosoj djevojčici s rasparanim čarapama prevedene su na više od 20 jezika i prodane u oko 130 milijuna primjeraka. Po njima je snimljeno 40 filmova. Dobila je nekoliko desetaka švedskih i međunarodnih nagrada, među njima i medalju “Hans Christian Andersen” koja se smatra najuglednijom na području dječje književnosti.

20120128

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*