Na današnji dan – 29. siječnja

29. siječnja

1860.
— Rođen Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik, jedan od najpoznatijih dramatičara svih vremena.

1866.
Robert-Boyle— rođen Robert Boyle, engleski kemičar. Boyle je prvi uočio razliku između elemenata i spojeva, postavio zakon o ovisnosti obujma plina o tlaku (Boyle-Mariotteov zakon) te izolirao metilni alkohol i aceton. Robert Boyle, koji je u Europi postao poznat svojim opsežnim pisanjem o kemiji i religiji, primjer je osobe koja je živjela ispred svog vremena. Njegov način razmišljanja u svemu je bio usklađen s modernim vremenom. Po njemu je nazvan i poznati Boyle-Mariotteov zakon koji povezuje obim plina s tlakom. Inače, ovaj genijalni znanstvenik zastupao je tezu kako se zbog objektivnog promišljanja ne smije biti ničijim sljedbenikom. U skladu s njom svoje je najvažnije znanstveno djelo nazvao “Skeptični kemičar”.
– Rođen Romain Rolland, francuski književnik i nobelovac

1886.
Karl Benz prijavio je patent za prvi uspješni automobil na benzinski pogon.

1923.
— Rođen je hrvatski pjevač Ivo Robić (Garešnica, 28. siječnja 1923. − Rijeka, 9. ožujka 2000.). Bio je popularni pjevač zabavnih melodija, pionir zabavne glazbe, i prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru. Ploču Morgen, prodao je u preko milijun primjeraka tako da ga od tad zovu Mister Morgen, ona je i danas najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.

1950.
— U dobi od 94 godine, umro je velikan svjetske književnosti Bernard Shaw, najslavniji i najkontroverzniji britanski i irski dramatičar i socijalni filozof. Procvat suvremenog engleskog kazališta usko je povezan uz pojavu ovog borbenog i duhovitog pisca te neobično plodnog dramatičara koji se uhvatio ukoštac s mnogim društvenim i političkim pitanjima. Istaknuo se i kao književni, kazališni i glazbeni kritičar. U početku književne karijere napisao je pet romana, a veliku popularnost stekao je i komedijom “Pigmalion”. 1925. dobio je Nobelovu nagradu.

1993.
— “Živeći s narodom i odgajajući ga u vjeri, tražimo od odgovornih da zaštite hrvatska i katolička prava na svim prostorima gdje smo do sada živjeli”, stoji Deklaraciji katoličkih svećenika iz BiH objavljenoj na današnji dan.

2002.
— Američki predsjednik George Bush izjavio je u američkom Kongresu da počinje rat protiv terorizma i upozorio da “osovina zla”, koju čine Iran, Irak i Sjeverna Koreja, prijeti miru u svijetu.

2005.
— Umro Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj.

20120129

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*